Rusia a început dezvoltarea unei platforme navale pentru bazarea dronelor tactice și de cercetare

foto

Agenția de presă rusă Tass a informat, pe 13.12.2021, citând o sursă din cadrul industriei constructoare de nave, că pentru Forțele Navale se află în curs de dezvoltare o platformă pentru bazarea dronelor tactice și de cercetare.

“În prezent, la noi se află în curs de proiectare o platformă multirol pentru Forțele Navale, care va putea ambarca un număr semnificativ de drone tactice și de cercetare”, a menționat sursa.

Potrivit precizărilor acesteia, pe puntea noii nave ar trebui să fie ambarcate elicoptere și avioane de clasă ușoară și medie. Aeronavele ar urma să fie lansate de pe navă cu ajutorul unei catapulte pneumatice.

“Dronele bazate pe navă vor putea fi întrebuințate într-un sistem autonom, în zona de coastă și în condiții de mare deschisă”, a adăugat interlocutorul agenției.

După cum a spus acesta, pentru asigurarea zborurilor dronelor de punte, trebuie să fie luate în calcul o serie de condiții care trebuie respectate.

“Este vorba despre protecția mijloacelor electronice de la bord față de mediul marin agresiv, acuratețea crescută a instrumentelor primite la bord și rezistența suficientă a caroseriilor dronelor pentru aterizarea pe puntea navei”, a concluzionat sursa.

În prezent, în dotarea unităților Aviației navale se află drone multirol de tip Orlan-10, create la întreprinderile Centrului tehnologic special în anul 2010. Caracteristicile aparatului de zbor fără pilot permit întrebuințarea acestuia atât de pe uscat, cât și de pe nave. Pe aerodromurile Aviației navale sunt folosite, de asemenea, și drone Forpost. Acestea sunt capabile să descopere și să urmărească ținte de la suprafața apei și din zona de coastă, asigurând, în același timp, transmiterea datelor pentru indicarea țintelor pentru alte platforme purtătoare de armamente. Dronele au fost utilizate, cu succes, împreună cu sistemele de rachete de la bordul navelor dotate cu rachete Kalibr și Onyks. 

Sursa: tass.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s