Franța își semnalează prezența navală în Marea Neagră. Fregata “Auvergne” a traversat Strâmtoarea Bosfor

foto

Analiză remnmilitaryblog.com

Potrivit surselor locale turcești de pe Twitter, pe 14.12.2021, fregata FS Auvergne aparținând Forțelor Navale ale Franței a traversat Strâmtoarea Bosfor, în direcția Mării Negre.

Aducerea navei franceze în regiune are loc pe fondul tensiunilor dintre Federația Rusă și Ucraina. Franța devine astfel a treia națiune din cadrul NATO, după SUA și Marea Britanie, care nu este riverană Mării Negre, dar care menține o prezență aeriană și navală constantă în această zonă.

1

În cursul săptămânii trecute, avioane franceze au îndeplinit misiuni în două rânduri, pe 08 și 09 decembrie, deasupra apelor neutre ale Mării Negre. Este vorba despre două avioane de vânătoare tactice de tip Mirage-2000 și Rafale, precum și despre un avion-cisternă KC-135. De fiecare dată, acestea au fost escortate de avioane de vânătoare rusești de tip Su-27.

Trebuie precizat faptul că, începând din 25 noiembrie, în Marea Neagră se află și distrugătorul american Arleigh Burke. Până în prezent, acesta a avut o prezență discretă, efectuând escale în porturile Burgas și Constanța, fără să desfășoare activități de pregătire pentru luptă de anvergură.                      

Anterior, pe parcursul lunii noiembrie, în Marea Neagră, au îndeplinit misiuni și navele americane Mount Whitney și Porter.

Ultima dată, o navă franceză s-a aflat în Marea Neagră în luna mai a acestui an. Este vorba despre nava de patrulare Commandant Birot.

Prin menținerea unei prezențe navale aproape permanente în Marea Neagră, statele membre NATO încearcă să pună presiune pe Federația Rusă și să descurajeze o eventuală intervenție militară a acesteia în Ucraina. În ultimele două luni, oficialii Alianței și presa internațională au semnalat o concentrare a trupelor ruse la frontiera cu Ucraina. Surse aparținând serviciilor de informații americane și ucrainene au afirmat că Federația Rusă are în plan invadarea Ucrainei, cel mai probabil în ultima parte a lunii ianuarie 2022. 

Sursa: twitter.com.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s