Știrea sfârșitului de an în Rusia: A fost format primul regiment dotat cu avioane “MiG-31K” și rachete hipersonice “Kinzhal”

11

Analiză remnmilitaryblog.com

Ministrul rus al apărării, general de armată Serghei Șoigu, a declarat, pe 21.12.2021, că, în cadrul Forțelor Aerocosmice ale Federației Ruse a fost format primul regiment independent de aviație dotat cu avioane MiG-31 cu rachete hipersonice Kinzhal.

Anunțul a fost făcut de ministru în cadrul unei reuniuni extinse a Colegiului Ministerului Apărării, în care a fost efectuat bilanțul activităților desfășurate în anul de instrucție 2021. Ședința a avut loc la Moscova, la Centrul Național pentru Conducerea Apărării Federației Ruse, în prezența președintelui Vladimir Putin.

1

Pentru a da greutate evenimentului, în dimineața zilei de 21 decembrie, submarinul diesel-electric Petropavlovsk-Kamchatsky al Flotei ruse din Oceanul Pacific (FROP) a lansat o rachetă de croazieră de tip Kalibr. Submarinul este primul dintr-o serie de șase submarine de acest tip destinate FROP și a sosit recent în locul de dislocare permanentă, după ce a efectuat un marș interflote din Marea Baltică.

De asemenea, președintele rus, Vladimir Putin, a participat, în regim de videoconferință, la ceremoniile de introducere în dotarea Forțelor Navale a primelor submarine din producția de serie din clasele Borey-M și Yasen-M. Este vorba despre submarinele purtătoare de rachete balistice intercontinentale (Bulava) și rachete de croazieră (Kalibr/Onyks) Prințul Oleg și Novosibirsk. 

Date cunoscute despre complexul de aviație Kinzhal

Complexul de aviație Kinzhal include platforma purtătoare MiG-31K și racheta hipersonică H-47M2. Un avion poate utiliza o singură rachetă, care este amplasată sub fuselajul aeronavei.

Misiunea principală a avionului MiG-31K este de a urca racheta la o altitudine de 12-15 kilometri, de a accelera la viteză mare și a efectua lansarea acesteia. Ulterior, racheta evoluează la viteze hipersonice, de-a lungul unei traiectorii complexe, către o țintă dată. Capacitatea de manevrare în zbor a rachetei exclude posibilitatea interceptării acesteia de către adversar.   

Un astfel de pachet, format din avion și rachetă, permite platformei purtătoare să ajungă destul de repede în zona de lansare și să atingă ținta. Obiectivul poate fi reprezentat de o navă mare, cum ar fi, de exemplu, un portavion.

Trebuie precizat faptul că, avionul MiG-31K este lipsit de capacitatea de a mai folosi rachete aer-aer suspendate sub aripi, și din această cauză este recomandat ca acesta să fie întrebuințat împreună cu aeronave MiG-31BM. Astfel, se pare că viitoarele regimente de aviație vor fi formate din cel puțin două escadrile, din care una va juca rolul de apărare aeriană și de protecție a MiG-31K, iar cealaltă va include însăși platformele purtătoare de rachete hipersonice.

Începând din luna decembrie 2017, în Regiunea Militară Sud, se află în serviciul de luptă experimental prima escadrilă de avioane MiG-31K, dotată cu rachete hipersonice Kinzhal. Aceasta este formată din 10 aeronave, cu numere de bord roșii de la 90 la 99, și este dislocată pe aerodromul din Akhtubinsk (Regiunea Astrakhan). Aeronavele din compunerea escadrilei desfășoară zboruri deasupra Mării Negre și a Mării Caspice. De asemenea, în zona de responsabilitate a acesteia se află și Marea Mediterană. De altfel, în vara acestui an, la sfârșitul lunii iunie, Rusia a dislocat două avioane MiG-31K (numerele de bord 90 și 96 roșii) în cadrul Bazei Aeriene Khmeimim din Siria. Aeronavele au îndeplinit misiuni deasupra Mării Mediterane în cooperare cu nave de luptă și bombardiere Tu-22M3, unde se pare că au și testat o rachetă H-47M2.

Principalele caracteristici tehnico-tactice ale rachetei Kinzhal:

Denumire: H-47M2;

Tip: aerobalistică, hipersonică;

Platformă purtătoare: MiG-31K, iar în perspectivă Tu-22M3 și Su-57;

Bătaie maximă: peste 2.000 de kilometri;

Viteză maximă: 10 Mach (aproximativ 12.000 de kilometri pe oră);

Altitudine de zbor: 20 de kilometri;

Greutatea focosului: 500 de kilograme.

Noua rachetă hipersonică poate purta atât ogive convenționale, cât și ogive nucleare. 

Aprecieri privind noul regiment de aviație

Cel mai probabil, primul regiment de aviație dotat cu avioane MiG-31K și rachete hipersonice Kinzhal a fost format în Regiunea Militară Sud, în cadrul Armatei 4 Forțe Aeriene și Apărare Antiaeriană – Rostov pe Don, pe baza escadrilei aflate în serviciul de luptă experimental.

Trebuie precizat faptul că, înainte de anul 2017, Regiunea Militară Sud era singura Regiune Militară care nu dispunea de avioane de vânătoare MiG-31. În aceste condiții, este greu de spus cu exactitate unde a fost înființat noul regiment dotat cu avioane MiG-31K, existând mai multe posibilități.

Prima, ar consta în formarea regimentului de aviație pe aerodromul din Akhtubinsk, prin încorporarea escadrilei aflate deja în serviciul de luptă. Nu este exclusă completarea acestuia cu încă o escadrilă de avioane MiG-31K, eventual cu avioane MiG-31BM.

A doua posibilitate ar consta în mutarea escadrilei de avioane MiG-31K de pe aerodromul din Akhtubinsk pe un aerodrom al Regiunii Militare Sud, pe care se află amplasate aeronave ale Aviației de Vânătoare, cel mai probabil la Krymsk. De asemenea, și în această situație ar trebui luată în calcul formarea unei a doua escadrile cu avioane MiG-31K sau MiG-31BM.

În același timp, o posibilitate extremă ar consta în formarea noului regiment în Peninsula Crimeea, pe aerodromul din Belbek. Ținând cont de situația actuală de securitate din regiune, unde se pare că Rusia și SUA încearcă să găsească soluții de compromis, această probabilitate este foarte mică. Ea nu va putea fi însă exclusă în cazul unei escaladări a situației, în situația în care părțile nu vor ajunge la o soluție convenabilă pentru toată lumea. 

Planuri de perspectivă pentru avioanele Mig-31K cu rachete Kinzhal

În prezent, Forțele Aerocosmice și Aviația Forțelor Navale din cadrul Forțelor Armate ale Federației Ruse au în dotare aproximativ 250 de avioane de vânătoare de tip MiG-31, în diverse versiuni (B, BS, BM, BSM). Aproximativ 100 de aeronave au fost modernizate la versiunea MiG-31BM.

Avioanele MiG-31 se află în serviciul de luptă în Regiunile Militare Vest, Centru și Est, precum și la Flota de Nord, în compunerea unor regimente de aviație de vânătoare. De asemenea, Aviația navală a Flotei de Nord și Flotei din Oceanul Pacific dispun de escadrile de aviație dotate cu avioane de vânătoare MiG-31.

Cel mai probabil, în locurile actuale de dislocare permanentă a aeronavelor MiG-31, vor fi formate în perspectivă escadrile sau regimente de aviație dotate cu avioane MiG-31K și rachete hipersonice Kinzhal. Aerodromurile vizate sunt Khotilovo (Regiunea Tver), Monchegorsk (Regiunea Murmansk), Kansk (Regiunea Krasnoyarsk), Bolshoe Savino (Regiunea Perm), Tsentralnaya Uglovaya (Ținutul Primorie) și Elizovo (Petropavlovsk-Kamchatsky).

Este posibil ca, după Regiunea Militară Sud, avioanele MiG-31K dotate cu rachete hipersonice Kinzhal să fie introduse în serviciul de luptă în Regiunea Militară Vest, considerată prioritară în proiectele de înzestrare din cauza poziționării la linia de contact cu statele membre NATO.

De asemenea, la începutul anului 2021, comandantul trupelor Regiunii Militare Centru, Alexander Lapin, a informat despre planurile de dotare cu rachete hipersonice Kinzhal a Regimentului 712 Aviație de Vânătoare din Kansk. După cum a declarat acesta, militarii din centrul Rusiei vor primi noile rachete până în anul 2024.

Anterior, șeful Statului Major General al Forțelor Armate ale Rusiei, Valery Gherasimov, anunțase testarea avioanelor MiG-31K cu rachete Kinzhal în Regiunea Arctică, ceea ce ar presupune existența unor planuri de introducere a acestora în dotarea Flotei de Nord.

În loc de concluzii

Complexul de rachete hipersonice cu bazare aeriană Kinzhal reprezintă un element serios de descurajare strategică non-nucleară.

Este vorba despre un sistem de armament operativ-tactic ce poate afecta sau schimba situația din regiunea în care este dislocat și ar urma să fie întrebuințat. Acest lucru va crește potențialul de influențare a adversarului și poate juca un rol la nivel geopolitic.

Amplasarea regimentelor de aviație dotate cu avioane de vânătoare MiG-31K și rachete hipersonice Kinzhal la frontierele sudice și occidentale ale Federației Ruse constituie o amenințare serioasă pentru un potențial agresor, care va trebui să țină cont de acest factor. 

Surse: mil.ru, militarynews.ru, tass.ru, ria.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s