Rusia a dislocat în Kazahstan mijloace de război electronic pentru bruierea telefoanelor mobile

foto

Portalul ucrainean Militarny a informat, pe 08.01.2022, că Forțele Armate ale Federației Ruse au dislocat în Kazahstan complexe moderne de război electronic, aflate în dotarea contingentului din cadrul Forțelor colective de menținere a păcii ale OTSC.

Astfel, rușii au transferat în țara vecină din Asia Centrală o gamă largă de mijloace de război electronic. Între acestea se află stații multifuncționale de cercetare și suprimare radioelectronică RB-531B Infauna, complexe de război electronic și cercetare radiotehnică RB-341V Leer-3, precum și sisteme mobile de telecomunicații și alte echipamente specializate.

Infauna este amplasat pe un șasiu unificat pe roți de tip K1SH1. Complexul este destinat pentru efectuarea cercetării radio și bruierea comunicațiilor adversarului, în gama undelor ultrascurte. Acesta asigură protecția împotriva dispozitivelor explozive controlate prin radio, instalând bariere de bruiaj, precum și apărarea vehiculelor blindate învecinate împotriva focului țintit al adversarului, prin crearea unei perdele de aerosoli.

Leer-3 asigură blocarea comunicațiilor mobile și imită funcționarea unei stații de bază de comunicații celulare în gamele GSM 900 și GSM 1800, trimițând semnale false. Acesta întrebuințează drone și oferă o stabilitate ridicată în condiții de întrebuințare activă a sistemelor de război electronic a adversarului.

“În anul 2015, complexele Leer-3 au fost întrebuințate în Donbas. Începând din anul 2017, a apărut o versiune modenizată a acestuia, care garantează suprimarea rețelelor 3G și 4G, precum și trimiterea de mesaje scurte către anumiți abonați. În vara anului 2018, o dronă a OSCE a semnalat un complex Leer-3 în apropierea localității ucrainene Chernukhino. Cu ajutorul acestor complexe, rușii trimit diverse mesaje militarilor ucraineni din Donbas, de genul: soția și copii dumneavoastră vă așteaptă acasă, ori alte mesaje provocatoare”, a precizat portalul ucrainean.

În ceea ce privește complexele de telecomunicații mobile dislocate de Federația Rusă în Kazahstan, presa din Ucraina a anunțat că acestea sunt destinate pentru asigurarea unor comunicații stabile și sigure, a convorbirilor în regim de videoconferință și a legăturilor punctelor de conducere. În plus, acestea sunt necesare pentru transmiterea de date confidențiale și secrete, accesul la canalele de televiziune prin satelit și realizarea comunicațiilor telefonice închise și deschise, cu posibilitatea de a accesa rețeaua ATS-R a Ministerului rus al Apărării printr-o stație de comunicații prin satelit sau prin linii de cablu. Complexele pot lucra atât ca parte a unui nod de comunicații, cât și în mod independent. 

Sursa: topcor.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s