Frăție slavă pe bază de reciprocitate: Republica Belarus va trimite o grupare importantă de trupe în Rusia la exercițiul Est-2022

1

Aflat la Minsk într-o vizită de lucru, ministrul rus al apărării, general de armată Serghei Șoigu, a declarat, pe 03.02.2022, că o grupare mare de trupe din Republica Belarus va fi transferată pe teritoriul Federației Ruse, în cadrul exercițiului strategic Est-2022.

“În ceea ce privește activitățile de pregătire pentru luptă, trebuie spus faptul că, în acest an, vom avea 20 de exerciții comune. Și dacă în timpul exercițiului Allied Resolve-2022 am transferat trupe de la est și până aici la granițele Statului unional, atunci la exercițiul Est-2022 trupele din Republica Belarus se vor deplasa aproximativ 10.000 de kilometri în Federația Rusă. Prin decizia dumneavoastră, Forțele Armate ale Republicii Belarus vor participa la acest exercițiu cu o grupare mare de trupe”, a precizat Șoigu, în timpul unei întâlniri cu președintele Alexander Lukașenko.

Acesta a subliniat, de asemenea, importanța și oportunitatea înființării centrelor de instrucție comune. “Ideea centrelor de instrucție, care a fost exprimată de dumneavoastră și susținută de președintele nostru, a fost implementată. Astăzi, avem deja un centru de instrucție comun și subliniez că este vorba despre o acțiune comună. Pentru a zbura împreună și pentru a proteja spațiul aerian în comun”, a menționat Șoigu.

Potrivit precizărilor sale, “misiunea principală constă în faptul ca sistemul de apărare antiaeriană, care a fost creat în cadrul Statului unional, să poată funcționa în fiecare zi și să-și arate eficiența, inclusiv pentru cei care trebuie să o vadă”. 

Comentariu remnmilitaryblog.com: Ulterior, miniștrii apărării din Federația Rusă și Republica Belarus, Serghei Șoigu și Viktor Khrenin, s-au deplasat în poligonul Brestsky, unde a început etapa pregătitoare a exercițiului Allied Resolve-2022, planificat pentru perioada 10-20 februarie.

Între altele, militarii ruși le-au arătat colegilor din Republica Belarus “caruselul tancurilor”, inventat în urma lecțiilor învățate în Siria. Noua tehnică de ducere a luptei permite executarea focului pentru o perioadă nelimitată de timp. Mașinile de luptă circulă continuu în cerc: în timp ce un tanc trage, altul se retrage și reîncarcă, iar al treilea se pregătește să intre în poziție.

Începând de la jumătatea lunii ianuarie, în Republica Belarus a fost transferată o grupare de trupe ruse cu un efectiv de aproximativ 30.000 de militari. Majoritatea acestora provin din Regiunea Militară Est, dar și din cadrul Trupelor de Desant Aerian. Tehnica militară dislocată în diverse zone de pe teritoriul belarus include două divizioane de rachete antiaeriene S-400, un divizion de rachete și artilerie antiaeriană Pantsir-S, complexe de rachete Iskander-M, 12 avioane de vânătoare Su-35, un număr neprecizat de avioane de asalt Su-25, dar și o multitudine de tancuri, transportoare blindate, mașini de luptă ale infanteriei sau instalații de artilerie.  

Din Extremul Orient au fost mutate în Republica Belarus cinci brigăzi de infanterie moto (36, 37, 38, 57 și 64), două regimente de infanterie moto ale diviziei 127 (114 și 394), o brigadă de tancuri (5), două brigăzi de artilerie (165 și 200), două brigăzi de rachete (103 și 107), o brigadă de acoperire (69) și o brigadă de infanterie marină (155).

Practic, Regiunea Militară Est a fost devalizată. Potrivit experților, niciodată, începând din anul 1922, nu au rămas atât de puține forțe la granițele cu Mongolia și China, nici măcar în cel mai dificil an – 1941. În Transbaikalia și Extremul Orient au mai rămas Divizia 18 Artilerie, Diviziile 39 și 60 Infanterie moto, Brigada 83 Desant-Asalt, Brigăzile 30 și 305 Artilerie, precum și Brigada 40 Infanterie Marină.

În ceea ce privește Trupele de Desant Aerian, trebuie spus că din cadrul acestora au fost dislocate în Republica Belarus Regimentul 217 Desant-Parașutiști aparținând Diviziei 98 Desant-Aerian, precum și Regimentul 234 Desant-Asalt și Batalionul 124 Tancuri din cadrul Diviziei 76 Desant-Asalt. 

Surse: tass.ru, ria.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s