În cadrul unei consfătuiri desfășurate la Centrul Național pentru Conducerea Apărării Federației Ruse din Moscova, ministrul rus al apărării, general de armată Serghei Șoigu, a declarat, pe 01.03.2022, că armata rusă va continua operația militară specială din Ucraina până la atingerea obiectivelor stabilite.
“Gruparea Forțelor Armate ale Federației Ruse va continua desfășurarea operației militare speciale până la atingerea obiectivelor stabilite”, a spus Șoigu, citat de agenția de presă Tass.
După cum a precizat ministrul, obiectivul principal al operației speciale din Ucraina constă în apărarea Federației Ruse împotriva amenințărilor militare venite din Occident.
“Pentru noi, principala problemă constă în protejarea Federației Ruse împotriva amenințării militare reprezentate de statele occidentale, care încearcă să folosească poporul ucrainean în lupta împotriva țării noastre”, a menționat Șoigu.
Ministrul apărării a atras atenția asupra faptului că armata rusă nu ocupă teritoriul ucrainean și ia toate măsurile pentru a asigura viața și siguranța civililor.
“Aș dori să subliniez că loviturile sunt efectuate numai asupra țintelor militare și exclusiv cu arme de înaltă precizie”, a adăugat ministrul.
În același timp, acesta a acuzat armata ucraineană că, în timpul luptelor, amplasează lansatoare de proiectile reactive, aruncătoare de mine și alte armamente grele în curțile clădirilor rezidențiale, lângă școli și grădinițe, folosind populația civilă în calitate de scuturi umane.
“În timpul ciocnirilor, partea ucraineană nu ezită să folosească civilii ca scut uman. Lansatoare multiple de proiectile reactive, tunuri, mortare de calibru mare sunt amplasate în curțile clădirilor de locuințe, precum și în apropierea scolilor și grădinițelor”, a menționat Serghei Șoigu.
Comentariu remnmilitaryblog.com: Modul în care au decurs ostilitățile până în prezent obligă armata rusă să meargă până la capăt, adică până la înfrângerea totală a armatei ucrainene și cucerirea întregului teritoriu al Ucrainei.
Abia după aceea, va putea să se relaxeze situația, iar politicul să intervină și să negocieze condițiile evoluției ulterioare a Ucrainei.
Deși între timp, părțile se așează la masa negocierilor, probabil că acestea nu vor ajunge la niciun fel de înțelegere. Este posibil ca solicitările părții ruse să fie atât de mari, încât să nu poată fi acceptate de un stat care mai are încă speranțe că se poate apăra. Îndeplinirea acestora va putea fi asigurată doar în urma capitulării complete și necondiționate.