Cum ar putea răspunde Rusia la sanțiunile impuse de Occident?

1

Ca urmare a declanșării operației militare speciale de demilitarizare și denazificare a Ucrainei, Occidentul înăsprește sancțiunile împotriva Rusiei, prin impunerea de interdicții în ceea ce privește furnizarea de diverse tipuri de mărfuri și amenințând cu deconectarea părții ruse de la SWIFT. De cealaltă parte, Rusia are la dispoziției mai multe posibilități de a oferi răspunsuri adecvate la măsurile occidentale.

O serie de state occidentale au interzis companiilor aeriene ruse să zboare deasupra Europei. Răspunzând simetric, Rusia a oprit zborurile aeronavelor europene deasupra teritoriului său, fapt ce complică serios deplasările din Europa către statele asiatice.

În alte situații, Rusia poate să ia și măsuri asimetrice. De exemplu, ca răspuns la sistarea vânzărilor de aeronave Airbus către ruși, Federația Rusă poate opri furnizarea de titan și alte metale necesare pentru producerea avioanelor Airbus. De asemenea, autoritățile de la Moscova sunt capabile să limiteze livrările de nichel și paladiu, care sunt extrem de utilizate la scară largă în industria auto europeană.

În plus, ca reacție la măsurile Occidentului, Rusia ar putea înceta să-și mai achite datoriile externe. În fond, acest lucru ar fi destul de logic, deoarece Occidentul îngheață fondurile transferate de partea rusă și o privează de accesul la acestea. Astfel, din confruntarea cu sancțiunile, se poate ajunge la o întrerupere completă a relațiilor economice dintre Rusia și SUA, respectiv Rusia și UE.

Una dintre măsurile foarte sensibile ar putea consta în interzicerea exportului de îngrășăminte rusești, măsură ce va fi susținută, cel mai probabil, și de Republica Belarus. O astfel de decizie va satura piața internă din Rusia cu aceste produse și va stabiliza prețurile la acestea. În Europa însă, este posibil ca inflația să crească și costurile producătorilor agricoli locali să crească și ele în mod semnificativ.

Între timp, cel mai dur răspuns al Kremlinului la sancțiunile occidentale ar putea fi oprirea exporturilor de petrol și gaze. Potrivit experților, teama de o astfel de măsură îi împiedică până și pe cei mai răi dușmani ai Rusiei să treacă la un război total al sancțiunilor.

Astfel de măsuri pot deveni realitate în cazul blocării conturilor și proprietăților rusești din țările occidentale. În fond, vânzarea de resurse energetice către țări neprietenoase își va pierde sensul dacă Rusia nu poate fi plătită pentru aceasta.

În același timp, în cazul unei opriri a exporturilor de hidrocarburi rusești, nu numai Statele Unite, Europa și Rusia vor avea de suferit, ci întreaga economie mondială. Acest lucru va determina noi creșteri ale prețurilor la energie. Europa, de exemplu, nu poate să înlocuiască cu nimic lipsa gazului rusesc, iar continentul se va cufunda în întuneric și frig.

În concluzie, specialiștii ruși afirmă că cetățenilor Rusiei li se interzice să zboare în țările UE, să cumpere mașini de la producători europeni și așa mai departe. Dar, toate acestea nu sunt nevoi de bază ale populației. Principalul lucru este că pentru cetățenii ruși există mâncare, căldură, electricitate, iar mașinile sunt alimentate. Spre deosebire de Europa, Rusia le poate oferi cetățenilor săi toate aceste lucruri din resursele interne.

Comentariu remnmilitaryblog.com: Politica sancțiunilor economice împotriva Rusiei nu a funcționat nici în ultimii ani, când statele occidentale au luat tot felul de măsuri împotriva autorităților de la Moscova, din cauza anexării Peninsulei Crimeea în anul 2014.

În primul rând, acestea nu pot să fie strict unilaterale și, în consecință nu afectează numai Rusia, ci și statele care le impun. Pe de altă parte, Rusia s-a reorientat către piața internă și către piețe din alte state puternice, precum China și India.

Acest lucru este valabil și acum și nu va putea fi susținut decât pe termen scurt. Probabil că, după încheierea războiului din Ucraina, sancțiunile vor fi relaxate rapid. De exemplu, se spune că sancțiunile în cazul gazoductului Nord Stream-2 sunt de fapt împotriva Germaniei și nu a Federației Ruse. 

Sursa: topcor.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s