Bilanț triumfalist al Rusiei după prima lună a războiului cu Ucraina. Lucrurile însă nu arată prea bine pentru militarii ruși

0

Pe 25.03.2022, la sediul Ministerului rus al Apărării din Moscova a fost organizat un briefing în care au fost prezentate rezultatele operației militare speciale aflate în curs de desfășurare pe teritoriul Ucrainei, la o lună de la declanșarea acesteia.

La briefing au participat locțiitorul șefului Statului Major General al Forțelor Armate ale Federației Ruse, general colonel Serghei Rudskoy, șeful Centrului Național de Conducere a Apărării, general colonel Mikhail Mizintsev, și reprezentantul oficial al Ministerului Apărării, general maior Igor Konashenkov.

Situația frontului

În ceea ce privește situația actuală a frontului din Ucraina, reprezentanții ruși au precizat că trupele ruse controlează Regiunea Herson, cea mai mare parte a Regiunii Zaporozhye și parțial Regiunile Chernygovsk, Harkov, Kiev. Trupele ucrainene sunt blocate în localitățile Harkov, Chernygovsk, Kiev, Sumi și Nikolaevsk.

1

De asemenea, aceștia au menționat că trupele ruse au distrus aproape complet Forțele Aeriene și Apărarea Antiaeriană a Ucrainei, iar Forțele Navale ucrainene au încetat să mai existe.

Între altele, cu ajutorul armelor de mare precizie, au fost distruse 16 aerodromuri întrebuințate de trupele ucrainene.

2

În același timp, au fost distruse 39 de baze de depozitare și arsenale militare, în care se aflau până la 70% din toate stocurile de echipamente militare, materiale și combustibili, precum și peste 1.054.000 de tone de muniție.

Militarii ruși au distrus și șapte instalații de lansare ale complexelor de rachete Tochka-U, precum și 85% din rachetele destinate sistemelor de acest tip (în arsenale și în aer).

Situația din Donbas

Subunitățile Miliției Populare a Republicii Populare Lugansk au eliberat 93% din teritoriul republicii. În prezent, se duc lupte la periferiile orașelor Severodonețk și Lisichansk.

Miliția Populară a Republicii Populare Donețk a eliberat 54% din teritoriul republicii. Continuă eliberarea orașului Mariupol.

Pierderile suferite de armata ucraineană

Potrivit Ministerului rus al Apărării, pierderile armatei ucrainene și ale batalioanelor naționale se ridică la aproximativ 30.000 de persoane, din care 14.000 sunt irecuperabile (probabil morți). Statisticile nu au luat în calcul numărul de militari și militanți ucraineni capturați sau dispăruți.

În ceea ce privește distrugerea tehnicii militare, reprezentanții ruși au prezentat un table în care este prezentată tehnica existentă la 24 februarie, tehnica distrusă și procentul reprezentat de aceasta.

3

Din table rezultă că au fost distruse: 1.587 de tancuri și alte mașini blindate (din 2.416, 65%), 636 de instalații de artilerie și aruncătoare de mine (din 1.509, 41%), 163 de lansatoare multiple de proiectile reactive (din 535, 29%), 112 avioane (din 152, 73%), 75 de elicoptere (din 149, 50%), 35 de drone Bayraktar TB2 (din 36, 97%), 148 de complexe de rachete antiaeriene cu rază lungă și medie de acțiune (din 180, 82%) și 117 stații deradiolocație (din 300, 39%).

Concluzie intermediară

După cum au apreciat reprezentanții ruși, misiunile principale stabilite pentru prima etapă a operațiunii au fost îndeplinite. Potențialul de luptă al Forțelor Armate ale Ucrainei a fost redus în mod semnificativ, ceea ce permite concentrarea eforturilor principale pe atingerea obiectivului primordial: eliberarea Donbasului. 

Comentariu remnmilitaryblog.com: Deși bilanțul după prima lună de război cu Ucraina a fost prezentat într-un registru triumfalist, lucrurile nu arată prea bine pentru partea rusă. Și asta, în primul rând, din cauza costurilor imense. Pierderile proprii anunțate de ruși sunt de 1.351 de militari morți și 3.825 răniți, ceea ce este catastrofal. La fel și pierderile în ceea ce privește tehnica de luptă, care nu au fost prezentate oficial de partea rusă, dar sunt vizibile, în special, pe rețelele de socializare.

De vină pentru aceste pierderi este tactica aleasă de conducerea militară rusă, în frunte cu comandantul suprem, care a preferat un război de uzură, în locul unui blitzkrieg. Probabil că, reprezentanții ruși au știut că intrarea prematură în luptă a Forțelor Terestre se va solda cu multe victime și pierderi importante de tehnică militară, mai ales în condițiile existenței de partea ucraineană a unei mari cantități de lansatoare portabile de rachete antitanc de proveniență occidentală. Toate aceste lucruri au fost asumate. Trebuie spus că și Aviația a intrat în luptă prea devreme, inaintea obținerii unei supremații aeriene complete. Ca urmare, un număr mare de avioane și elicoptere au fost pierdute. Loviturile cu rachete de croazieră au fost prea lente și eșalonate pe o perioadă prea lungă de timp.

Dar, concluziile definitive sunt premature. Vom vedea ce mai urmează.

Sursa: mil.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s