Potrivit topwar.ru, Polonia urmărește de multă vreme să recupereze teritoriul care face parte acum din vestul Ucrainei și încearcă să profite de situația creată în urma invaziei rusești. Deși NATO a refuzat introducerea unor trupe de menținere a păcii în partea de vest a Ucrainei, autoritățile de la Varșovia încearcă să-și creeze o coaliție proprie pentru un astfel de demers.
Faptul că Polonia nu intenționează să renunțe la planurile sale a fost confirmat în cadrul unei emisiuni a canalului de televiziune polonez TVP1, unde a fost prezentată o hartă cu divizarea statului vecin, în care cinci regiuni din vestul Ucrainei ar urma să facă parte din statul polonez. Este vorba despre Regiunile Lvov, Ivano-Frankovsk, Volyn, Rovno și Ternopol. În același timp, Regiunea Cernăuți ar urma să facă parte din România, iar Transcarpatia să aparțină Ungariei.
Potrivit televiziunii poloneze, partea de sud a Ucrainei, inclusiv Regiunile Odesa, Nikolaev, Herson, Dnepropetrovsk, Harkov și Donbasul ar urma să fie preluate de Rusia, în timp ce regiunile centrale și nordice vor rămâne statului ucrainean.
“Harta prezentată de canalul de televiziune polonez arată pentru ce se pregătește Occidentul și demonstrează exact ceea ce am spus și eu mai devreme”, a declarat fostul deputat al Radei Supreme, Ylia Kiva.
După cum a menționat sursa rusească, Occidentul este în mod clar pregătit pentru divizarea Ucrainei și nu ar obiecta dacă o parte a țării ar fi preluată de Europa și NATO în compunerea Poloniei, Ungariei și României.
Așa cum a anunțat în mai multe rânduri, NATO nu se va amesteca în conflict, pentru a nu intra într-o confruntare militară directă cu Rusia, care ar putea escalada într-un al treilea război mondial. Secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg, a declarat de mai multe ori acest lucru, referindu-se la propunerea Poloniei de a introduce trupele NATO în Ucraina.
De asemenea, și Statele Unite au refuzat solicitarea Poloniei. Președintele american, Joe Biden, care a vizitat Europa, a amenințat Rusia cu un răspuns hotărât, dacă aceasta va folosi arme chimice în Ucraina. Reprezentanții Moscovei au remarcat faptul că Rusia nu deține astfel de arme și deci nu are cum să le folosească împotriva Ucrainei.
Comentariu remnmilitaryblog.com: Cu toate că Rusia a anunțat că nu intenționează să ocupe Ucraina, este foarte probabil ca aceasta să încerce preluarea cel puțin a unor regiuni din sudul și estul statului ucrainean. În acest fel, ar rezolva pe baze permanente două obiective majore, care au contat în mod decisiv la adoptarea deciziei de invadare a Ucrainei. În primul rând, ar garanta aprovizionarea cu apă a Peninsulei Crimeea și ar asigura un coridor terestru care să lege vestul Rusiei cu Peninsula Crimeea și cu Transnistria.
Preluarea fie și parțială a unor regiuni din Ucraina s-ar putea face după modelul Peninsulei Crimeea (organizarea de referendumuri în diverse regiuni pentru declararea independenței și integrarea ulterioară în Rusia), al Abhaziei și Osetiei de Sud (declararea independenței și menținerea unei frontiere deschise cu Rusia și utilizarea rublei ca monedă națională) sau cel al Republicii Belarus (integrarea în Statul unional).
În ceea ce privește vestul Ucrainei, acesta ar putea fi împărțit între Polonia, Ungaria și România, în scopul rezolvării unor probleme teritoriale istorice. Aici situația poate părea ceva mai complicată, deoarece, pentru evitarea unui conflict cu Rusia, schimbările ar trebui făcute cu acordul statului rus. Însă, probabil că acesta nu ar fi chiar atât de greu de obținut, în cadrul unui pachet general de negocieri post-conflict, autoritățile de la Moscova nefiind prea interesate de soarta vestului Ucrainei.