Slovacia a predat Ucrainei un divizion de rachete antiaeriene de tip S-300. Acesta a ajuns deja pe teritoriul ucrainean

foto

Presa slovacă a informat, pe 08.04.2022, că Slovacia a transferat Ucrainei, în calitate de ajutor militar, singurul său divizion de rachete antiaeriene de fabricație sovietică de tip S-300PMU. O garnitură de tren încărcată cu echipamentele respective a plecat, pe 05 aprilie, din gara slovacă Sereda către Ucraina.

Furnizarea sistemului S-300PMU către Ucraina a fost confirmată și de premierul slovac, Eduard Heger, care, în prezent, se află la Kiev, în cadrul delegației Comisiei Europene. Acesta a declarat că: “În baza unei solicitări a Ucrainei pentru furnizarea de asistență pentru autoapărare, în conformitate cu articolul 51 din Carta ONU, ca urmare directă a agresiunii armate din partea Federației Ruse, Republica Slovacă a donat Ucrainei un sistem de apărare antiaeriană de tip S-300. Aceasta este o decizie responsabilă, prin care, Republica Slovacă, o țară care susține pacea, libertatea și protecția drepturilor omului, oferă asistență sub forma unui sistem pur defensiv Ucrainei și cetățenilor săi nevinovați și credem că acest sistem poate ajuta la salvarea cât mai multor ucraineni nevinovați de la continuarea agresiunii regimului Putin. Donarea sistemului nu înseamnă că Republica Slovacă a devenit parte a conflictului armat din Ucraina. De asemenea, vă asigur că apărarea Republicii Slovace este încă în siguranță și va fi consolidată în zilele următoare printr-un sistem suplimentar de apărare antirachetă al aliaților noștri”.

În prezent, ca urmare a conflictului cu Ucraina, forțele NATO au desfășurat trei baterii de sisteme de apărare antiaeriană Patriot din cadrul Forțelor Aeriene ale Germaniei și Olandei. Decizia ca Slovacia să transfere în Ucraina divizionul său de rachete antiaeriene S-300PMU a fost luată la jumătatea lunii martie, dar partea slovacă a negociat cu statele occidentale, încercând să obțină cât mai multe compensații pentru acest lucru.

Slovacia dispunea de un divizion de rachete antiaeriene S-300PMU (versiunea pentru export a sistemului rusesc S-300PS), primit de Cehoslovacia în 1989. În anul 1993, după divizarea Cehoslovaciei, acesta a fost transferat în Slovacia. Divizionul dispune de patru instalații de lansare. Potrivit datelor cunoscute, ultimele trageri de antrenament și luptă au fost efectuate de divizionul slovac în 2015. În anul 1998, Guvernul condus de primul ministru al Slovaciei de atunci, Vladimir Meciar, a semnat un acord cu Rusia pentru a primi un divizion de rachete antiaeriene S-300PMU2, de  producție nouă, în contul datoriei sovietice, dar acesta nu a fost niciodată implementat, din cauza demisia lui Meciar, care a urmat la scurt timp după semnarea documentului.

Comentariu remnmilitarynews.com: Ținând cont de vechimea sistemului S-300 predat Ucrainei de către Slovacia și de faptul că acesta nu a mai fost întrebuințat de mai bine de șapte ani, este posibil ca lansatoarele slovace să nici nu fie folosite de către militarii ucraineni.

Probabil, foarte valoroase pentru partea ucraineană sunt cele aproximativ 100 de rachete antiaeriene, care pot fi utilizate de puținele instalații de lansare de tip S-300 rămase Forțelor Armate ale Ucrainei în timpul conflictului cu Federația Rusă.

În orice caz, începerea furnizării către partea ucraineană a unor categorii de tehnică militară grea (tancuri, mașini de luptă ale infanteriei, sisteme de apărare antiaeriană) va marca trecerea confruntărilor din Ucraina într-o nouă etapă, care poate evolua într-un mod periculos pentru continentul european.

Sursa: bmpd.livejournal.com.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s