Rușii au pus ochii pe crucișătorul Ucraina, pentru a compensa pierderea crucișătorului Moscova în Marea Neagră

foto

Forțele Navale ale Federației Ruse au pierdut crucișătorul purtător de rachete Moscova, în timp ce era remorcat spre Sevastopol, după ce a suferit avarii la carenă. Din cauza mării agitate, nu s-a reușit menținerea stabilității navei, care s-a scufundat în Marea Neagră. Potrivit militarilor ruși, anterior, pe navă a izbucnit un incendiu, urmat de detonarea muniției de la bord.

Portalul rusesc topcor.ru a semnalat faptul că, între timp, Kievul dispune de un crucișător similar, aproape nou, denumit Ucraina, care este ancorat de aproximativ trei decenii la dana Întreprinderii de construcții navale din Nikolaev. Producerea navei a fost finalizată în proporție de 95%, dar crucișătorul nu a fost folosit niciodată. După cum a remarcat topcor.ru, capturarea și modernizarea ulterioară a navei, după modelul crucișătorului Amiral Ushakov, ar avea sens, deoarece Forțele Navale ale Federației Ruse dispun de puține nave de rang I.

Anterior, autoritățile ucrainene au luat în considerare mai multe opțiuni pentru utilizarea crucișătorului Ucraina. După cum a declarat, Valery Ivashchenko, ministrul adjunct pentru industriile strategice, partea ucraineană ar putea decide chiar demilitarizarea navei, deși acest lucru nu este profitabil din punct de vedere economic. Adică, vânzarea pieselor navei nu vor compensa costurile de dezmembrare și eliminare a acesteia. Practic, până în prezent, Kievul nu a ajuns la o decizie finală în ceea ce privește viitorul crucișătorului.

În concluzie, Rusia, care desfășoară o operațiune militară specială în Ucraina, după ocuparea Nikolaevului, ar putea prelua nava ucraineană, care este nefolosită, pentru a o pune la dispoziția Forțelor Navale, în vederea compensării pierderii crucișătorului Moscova.

Comentariu remnmilitaryblog.com: Inițial, fosta URSS a planificat construirea a 10 crucișătoare Proiect 1164, clasa Atlant, după care acest program a fost redus la șase nave. În total, au fost construite și introduse în dotare trei crucișătoare (Moscova, Mareșal Ustinov și Varyag). Cel de-al patrulea crucișător, Ucraina, a fost finalizat în proporție de 95%, în timp ce construcția crucișătoarelor cu numerele cinci și șase, Revoluția din octombrie și Amiral Gorshkov, a fost oprită în 1990.

Rusia și-a mai exprimat și în trecut intenția de a prelua crucișătorul Ucraina, dar nu s-a înțeles cu autoritățile de la Kiev, după care a renunțat, hotărând să acorde credit unor nave noi. Acestea, deși au dimensiuni mai reduse, dispun de putere mare de foc, având în dotare complexe de rachete de tip Kalibr.

În ceea ce privește capturarea crucișătorului ucrainean, s-ar putea ca acest lucru să nu se întâmple, chiar dacă rușii vor cuceri localitatea Nikolaev. În ultima vreme, ucrainenii și-au scufundat sau distrus mai multe nave, inclusiv nava amiral a Forțelor Navale, fregata Hatman Sagaidachny, pentru ca acestea să nu fie preluate de ruși. S-ar putea ca și crucișătorul Ucraina să aibă aceeași soartă, ca să nu poată fi transferat Forțelor Navale ale Rusiei.

Sursa: topcor.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s