Rusia a crescut de la trei la șapte numărul de platforme purtătoare de rachete Kalibr ieșite în Marea Neagră

foto

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării din Ucraina, colonel Oleksandr Motuzyanyk, a declarat, pe 09.05.2022, că Rusia a crescut numărul de platforme purtătoare de rachete de croazieră Kalibr (SS-N-27 Sizzler – “Inferno” în clasificare NATO) aflate în diverse raioane ale Mării Negre.

Potrivit precizărilor acestuia, Forțele Navale ale Federației Ruse au desfășurat pe mare șapte platforme de acest tip, care pot să lanseze la o salvă până la 50 de rachete. Astfel, Rusia și-a dublat numărul de platforme purtătoare de rachete Kalibr din Marea Neagră, ținând cont de faptul că, săptămâna trecută, pe mare se aflau trei platforme, care puteau lansa la o salvă până la 20 de rachete.

Reprezentantul oficial al Ministerului ucrainean al Apărării nu a menționat despre ce platforme este vorba. 

Trebuie precizat faptul că Flota rusă din Marea Neagră (FRMN) dispune de un număr semnificativ mai mare de platforme purtătoare de rachete de croazieră Kalibr. Este vorba despre trei fregate Proiect 11356P, clasa Burevestinik (Amiral Grigorovici, Amiral Essen și Amiral Makarov), șase submarine diesel-electrice Proiect 636.3, clasa Varshavyanka (B-261 Novorossiysk, B-237 Rostov pe Don, B-262 Stary Oskol, B-265 Krasnodar, B-268 Veliky Novgorod și B-271 Kolpino), un submarin diesel-electric Proiect 877V, clasa Halibut (B-871 Alrosa) și patru nave mici purtătoare de rachete Proiect 21631, clasa Buyan-M (Orekhovo-Zuevo, Ingushetia, Grayvoron și Vyshny Volochek).

Cu toate acestea, nu toate platformele purtătoare de rachete Kalibr ale FRMN se află în Marea Neagră. O parte dintre acestea îndeplinesc misiuni în Marea Mediterană, în cadrul escadrei permanente a Forțelor Navale ale Federației Ruse.

Însă, în Marea Neagră există și alte nave de la alte flote rusești, inclusiv de la Flotila din Marea Caspică. În plus, trebuie ținut cont de faptul că toate aceste nave și submarine pot să lanseze rachete direct din locurile de dislocare permanentă, fără să fie nevoie să iasă pe mare. Se pare că partea ucraineană ia în calcul numai platformele aflate în diverse raioane ale acvatoriului Mării Negre. 

Comentariu remnmilitaryblog.com: În Regiunea Mării Negre, Rusia dispune de platforme purtătoare de rachete de croazieră Kalibr în compunerea FRMN și a Flotilei ruse din Marea Caspică (FRMC), ambele din structura Regiunii Militare Sud.

De altfel, cele două structuri sunt și singurele care au executat atacuri cu rachete Kalibr asupra unor ținte de pe teritoriul Ucrainei. Probabil, navele de suprafață și submarinele FRMN și FRMC au lansat câteva sute de rachete de croazieră 3M14 asupra forțelor și mijloacelor aparținând Forțelor Armate ucrainene.

La începutul anului, în dotarea FRMN se aflau 16 platforme purtătoare de rachete de croazieră Kalibr, respectiv trei fregate Proiect 11356P, șase submarine Proiect 636.3, patru nave mici purtătoare de rachete Proiect 21631 și trei nave de patrulare Proiect 22160. Cinci dintre acestea (o fregată, două submarine, o navă mică purtătoare de rachete și o navă de patrulare) se aflau și sunt și în prezent în Marea Mediterană.

În ceea ce privește starea de operativitate, trebuie precizat că din cele 11 platforme aflate în Marea Neagră, un submarin se afla în reparații la Sevastopol. Atfel, la începutul operației militare speciale din Ucraina, cel puțin 10 platforme purtătoare de rachete de croazieră Kalibr erau operaționale în Marea Neagră și, aproape cu certitudine, au fost folosite toate în timpul conflictului.

Între timp însă, foarte probabil numărul de platforme purtătoare de rachete de croazieră Kalibr ale FRMN a crescut și urmează să crească în continuare.

Cu siguranță, submarinul Kolpino aflat în reparații la Sevastopol a revenit în compunerea FRMN. De asemenea, la sfârșitul anului trecut, două nave de suprafață se aflau în stadiu final de testare și, între timp, este posibil să se fi alăturat FRMN. Este vorba despre nava de patrulare Serghei Kotov (Proiect 22160) și prima navă mică de patrulare Proiect 22800, Tsiklon.

De asemenea, în zilele următoare este planificată revenirea în compunerea FRMN și a submarinului Alrosa, care a fost modernizat și a fost dotat cu complexul de rachete Kalibr-PL.

Astfel, numărul de platforme purtătoare de rachete de croazieră Kalibr ale FRMN aflate în Marea Neagră va crește la 14.

Până la sfârșitul acestui an, FRMN va mai primi în dotare o navă de patrulare și mai multe nave mici purtătoare de rachete.

Trebuie precizat faptul că navele de suprafață ale FRMN pot să lanseze, la o salvă, opt rachete 3M14, în timp ce un submarin poate lansa șase rachete de acest tip.

În ceea ce privește FRMC, aceasta dispune de patru platforme purtătoare de rachete de croazieră Kalibr, respectiv o fregată și trei nave mici purtătoare de rachete. Acestea au fost întrebuințate atât în timpul campaniei din Siria, cât și în cadrul conflictului din Ucraina. În ambele cazuri, lansările de rachete au fost efectuate din acvatoriul Mării Capice.

Și în prezent, probabil că platformele purtătoare de rachete de croazieră Kalibr ale FRMC se află în Marea Caspică.

Este posibil ca, prin creșterea numărului de platforme purtătoare de rachete de croazieră Kalibr scoase pe mare, Rusia să aibă în vedere intensificarea atacurilor executate împotriva unor ținte terestre din Regiunile Odesa și Nikolaev. Acestea vor precede declanșarea unor operațiuni de preluare a controlului asupra celor două regiuni, de care Rusia mai are nevoie pentru a ajunge în Transnistria.

Sursa: topcor.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s