Tehnică veche cu rachete noi: Rușii confirmă că “bătrânul” submarin Alrosa a fost dotat cu rachete de croazieră Kalibr

foto

Agenția de presă rusă Tass a informat că, pe 16.05.2022, cel mai vechi submarin al Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN), Alrosa, a părăsit golful Întreprinderii de reparații navale din Sevastopol, urmând să înceapă testele pe mare.

La începutul lunii mai, au fost date publicității o serie de informații potrivit cărora reparația submarinului a fost finalizată, Alrosa dobândind noi capabilități tehnice, care “îl pun pe picior de egalitate cu cele șase submarine moderne primite de FRMN în ultimii ani”.

Astăzi, o sursă aparținând structurilor de forță din Sevastopol a confirmat pentru agenția Tass că la bordul submarinului a fost instalat sistemul de rachete Kalibr-PL. Potrivit declarațiilor acesteia, testele pe mare ale submarinului vor fi efectuate de către specialiștii întreprinderii de reparații, în comun cu membrii echipajului.

“Ulterior, va fi semnat un act prin care se va constata finalizarea reparațiilor, iar submarinul va începe să îndeplinească misiuni de pregătire pentru luptă și va fi inclus în compunerea forțelor operaționale”, a menționat sursa.

Submarinul Alrosa a fost construit în orașul Gorki, în prezent Nizhny Novgorod, la uzina Krasnoe Sormovo, cu puțin timp înainte de prăbușirea fostei URSS, ca parte a Proiectului experimental 877. Particularitatea acestuia constă în faptul că, în loc de elice, pe submarin a fost instalat un sistem de propulsie cu jet de apă, care îi permite deplasarea în secret. Din această cauză, submarinul a fost denumit “gaura neagră” în străinătate. La scurt timp după dizolvarea Uniunii Sovietice, Alrosa a rămas singurul submarin operațional al Federației Ruse din Marea Neagră.

Comentariu remnmilitaryblog.com: Submarinul B-871 Alrosa aparține Brigăzii 4 Submarine – Novorossiysk din cadrul Bazei Navale Novorossiysk a FRMN, care include două divizioane de submarine, dislocate la Sevastopol și Novorossiysk.

Probabil că, la fel ca înaintea începerii reparațiilor, submarinul va îndeplini misiuni în compunerea divizionului de la Sevastopol.

Alrosa va deveni a 18-a platformă purtătoare de rachete de croazieră Kalibr din dotarea FRMN, între care se vor afla șapte submarine și 11 nave de suprafață.

Surse: tass.ru, topwar.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s