Rușii au găsit înlocuitor pentru crucișătorul Moscova. Fregata Amiral Makarov va fi nava amiral a Flotei din Marea Neagră

foto

După ce a pierdut crucișătorul Moscova, scufundat recent în Marea Neagră, flota rusă din regiune a rămas fără nava amiral. Reprezentanții acesteia au stabilit că acest rol va fi jucat de portelicopterul Mitrofan Moskalenko, aflat în construcție la Șantierul Naval din Kerci. Până la operaționalizarea acestuia, una dintre cele trei fregate Proiect 11356, cel mai probabil Amiral Makarov, îi va lua locul crucișătorului.

Astfel, agenția de presă rusă Tass a informat, pe 18.05.2022, citând o sursă apropiată structurilor de forță din Crimeea, că fregata purtătoare de rachete Amiral Makarov, Proiect 11356, ar putea deveni nava amiral a Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN).

“În urma scufundării crucișătorului Moscova, noua navă amiral a FRMN va fi una dintre cele trei fregate pentru zona maritimă îndepărtată din cadrul Proiectului 11356. Până acum, se pare că alegerea a fost făcută în favoarea fregatei Amiral Makarov”, a precizat sursa.

În toamna anului 2021, în cadrul celui de-al IX-lea Forum Internațional de Afaceri Maritime, care s-a desfășurat la Sevastopol, o altă sursă a declarat pentru agenția Tass că, după finalizarea construirii la Șantierul Naval Zaliv din Kerci, portelicopterul Mitrofan Moskalenko, Proiect 23900, va deveni nava amiral a FRMN. La Sevastopol, a început deja pregătirea infrastructurii necesare pentru dislocarea navei.

Amiral Makarov este a treia fregată Proiect 11356 construită pentru FRMN. Aceasta a fost predată Forțelor Navale pe 27 decembrie 2017. Nava a îndeplinit deja mai multe misiuni în cadrul Grupării navale operative a Forțelor Armate ale Federației Ruse din Marea Mediterană.

Nava face parte dintr-o serie de trei fregate pentru zona maritimă îndepărtată, care sunt destinate pentru distrugerea navelor de suprafață, submarinelor și obiectivelor terestre ale adversarului. Acestea au un deplasament de aproape 4.000 de tone, o viteză de 30 de noduri și o autonomie de navigație de 30 de zile. Fregatele sunt dotate cu complexul de rachete Kalibr-NK, un complex de rachete antiaeriene Shtil-1, o instalație de artilerie A-190 cu calibrul de 100 de milimetri, cu artilerie antiaeriană, o instalație de bombe reactive și cu torpile. La bordul navelor poate fi ambarcat un elicoter de tip Ka-27 sau Ka-31. 

Comentariu remnmilitaryblog.com: Nava universală de desant (portelicopter) Mitrofan Moskalenko va fi introdusă în dotarea FRMN la sfârșitul anului 2029. Construirea acesteia a început pe 20.07.2020, iar lansarea la apă este planificată pentru anul 2027.

Este posibil ca, până la operaționalizarea portelicopterului, nava amiral a FRMN să se mai schimbe o dată. Începând cu anul 2026, la flotă urmează să înceapă sosirea noilor fregate Proiect 22350. Prima dintre acestea, Amiral Spiridonov, va fi lansată la apă în anul 2025.

Sursa: tass.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s