În cadrul unui interviu acordat jurnaliștilor agenției de presă RIA Novosti, fostul comandant al Trupelor de Desant Aerian ale Rusiei, general colonel Vladimir Șamanov, în prezent vicepreședinte al Comitetului pentru dezvoltarea societății civile, a estimat că operația militară specială din Ucraina va dura între cinci și zece ani.
“Demilitarea Ucrainei ar putea dura între cinci și zece ani”, a estimat Șamanov pe 28.05.2022.
Potrivit precizărilor acestuia, nimeni nu ar trebui să intervină în problemele armatei ruse din Ucraina și să o grăbească, cerând accelerarea ofensivei.
“Nu trebuie să se accelereze nimic în viitorul previzibil”, a spus fostul comandant al Trupelor de Desant Aerian.
Generalul consideră că nimeni nu trebuie să se amestece în acțiunile Forțelor Armate. Acestora trebuie să li se permită să acționeze în mod independent, fără presiuni externe.
În opinia sa, armata are nevoie de ajutor în teritoriile eliberate de formațiunile naționaliste. Acolo trebuie înființate noi organe administrative, iar infrastructura civilă trebuie să fie restaurată în așezările care au intrat sub controlul armatei ruse. Populația locală ar trebui să aibă toate condițiile pentru o viață normală.
Șamanov a remarcat faptul că autoritățile ruse se străduiesc să găsească soluții complete pentru problema Donbas și au toate șansele să facă acest lucru.
Anterior, într-un interviu cu Oksana Kravtsova, autoarea proiectului Power of One, care a fost publicat pe canalul ei de You Tube, Șamanov a numit greșeala principală a celor care conduc operațiunea militară rusească. Acesta a considerat eronate calculele conducerii potrivit cărora “rezidenții ucraineni vor întâmpina cu flori armata rusă”.
Comentariu remnmilitaryblog.com: Foarte probabil, conflictul din Ucraina va fi câștigat de partea care va avea mai multă răbdare.
Ținând cont de efectele destul de apăsătoare cauzate Occidentului de sancțiunile impuse Rusiei și de alimentarea cu armament a Ucrainei, probabil că cetățenii din aceste state nu vor suporta la nesfârșit sprijinul acordat părții ucrainene. Deja se pare că atât în SUA, dar și într-o serie de state europene, între care Franța, Germania și chiar Italia răbdarea populației se apropie de final, iar politicienii vor trebui să găsească metode de a evita creșterea în continuare a prețurilor și implicit a inflației, care afectează viața de zi cu zi a oamenilor. Pe măsură ce se va apropia iarna următoare, lipsa de petrol și gaze va lovi puternic atât în economiile statelor occidentale, cât și în gospodăriile cetățenilor.
De partea cealaltă, se pare că, în pofida pierderilor uriașe, războiul a unit națiunea rusă în jurul conducerii sale. Astfel, în pofida zvonurilor privind tot felul de lovituri de stat sau a bolilor de care suferă atât Vladimir Putin, cât și apropiații acestuia, inclusiv pe linie militară, se pare că lucrurile merg înainte, iar conducerea rusă se reorientează către noi piețe din China sau India, pentru livrarea mărfurilor respinse acum de foștii consumatori europeni.
După exemplul ruperii relațiilor economice cu Ucraina, din cauza evenimentelor din 2014, se poate aprecia că într-un an sau doi, piața rusă va fi capabilă să înlocuiască principalele produse pierdute acum ca urmare a limitării importurilor și a retragerii majorității firmelor occidentale din Rusia.