Pentru Flota rusă de Nord, va fi produsă o nouă serie de șase submarine diesel-electrice Proiect 636.3

foto

Agenția de presă rusă Tass a informat, pe 16.06.2022, citând o sursă din cadrul Complexului Militar Industrial, că, la Șantierul Naval al Amiralității din Sankt Petersburg, va fi produsă o nouă serie formată din șase submarine Proiect 636.3, clasa Varshavyanka, pentru Flota rusă de Nord.

“Anul viitor, ne așteptăm să încheiem un contract pentru construirea unei noi serie de șase submarine Proiect 636.3, clasa Varshavyanka pentru Flota de Nord, iar din anul 2024 să trecem la realizarea acestuia”, a menționat sursa.

Potivit precizărilor acesteia, submarinele din clasa Varshavyanka și-au demonstrat capabilitățile în condiții de luptă, confirmându-și caracteristicile tehnico-tactice.

În prezent, la Șantierul Naval al Amiralității din Sankt Petersburg, este în curs de finalizare construirea unei serii de șase submarine Proiect 636.3 pentru Flota rusă din Oceanul Pacific. Trei dintre submarinele de acest tip, B-274 Petropavlovk-Kamchatsky, B-603 Volkhov și B-602 Magadan, se află deja în serviciul de luptă, îndeplinind misiuni în cadrul flotei. Celelalte trei submarine se află în diverse stadii de construire, conform graficului stabilit. Submarinul B-588 Ufa va fi predat în cursul acestui an, iar Mozhaysky și Yakutsk vor fi gata în 2023 și 2024.

Anterior, o serie formată din șase submarine Proiect 636.3 au fost construite pentru Flota rusă din Marea Neagră (FRMN). Acestea au participat în mod activ la acțiuni de luptă în Siria, cât și în cadrul operației militare speciale din Ucraina.

Presa rusă a informat că, după livrarea celor șase submarine pentru Flota din Oceanul Pacific, va fi construită încă o serie de trei submarine pentru Flota din Marea Baltică.

Submarinele Proiect 636.3 au o lungime de 74 de metri și un deplasament maxim de de 3.900 de tone. Corpul acestora asigură imersiunea la o adâncime de lucru de 240 de metri, respectiv o adâncime maximă de 300 de metri. Autonomia submarinelor este de 7.500 de mile. Dotarea de bază este reprezentată de complexul de rachete Kalibr-PL, care întrebuințează tuburile lanstorpilă cu calibrul de 533 de milimetri. 

Comentariu remnmilitaryblog.com: Probabil, decizia de construire a unei serii de șase submarine Proiect 636.3 penteru Flota rusă de Nord a fost luată în urma participării submarinelor de acest tip la operația militară specială din Ucraina.

Alături de fregatele Proiect 11356R ale FRMN, submarinele din clasa Varshavyanka au lansat câteva sute de rachete de croazieră de tip Kalibr asupra unor ținte terestre de pe teritoriul ucrainean.

Anterior, submarinele Proiect 636.3 ale FRMN au participat și la operația din Siria, unde au lansat, din Marea Mediterană, aproximativ 15 rachete de croazieră Kalibr (3M14K).

Sursa: tass.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s