Rușii au ridicat la suprafață nava de desant Saratov scufundată în portul Berdyansk și vor să o repare

foto

Reprezentantul Administrației militaro-civile din Regiunea Zaporozhye, Vladimir Rogov, a anunțat pe canalul său de Telegram că, pe 01.07.2022, nava mare de desant Saratov a Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN) a fost ridicată de pe fundul Mării Azov.

Operațiunea de ridicare s-a efectuat în portul orașului Berdyansk, care este situat în sudul Regiunii Zaporozhye, lângă coasta Mării Azov. Nava de desant Saratov a fost grav avariată pe 24 martie, în timpul bombardării portului de către armata ucraineană. Lovitura a fost dată cu ajutorul unui complex de rachete de tip Tochka-U.

După cum a explicat Rogov, echipajul navei a decis inundarea acesteia, după izbucnirea unui incendiu la bord. În caz contrar, ar fi putut să aibă loc detonarea muniției aflate la bordul navei.

Saratov a fost prima navă de desant din seria sa, construită în 1964 în Kaliningrad. De-a lungul istoriei sale, nava a vizitat mai multe părți ale lumii. De asemenea, aceasta a participat pa evenimentele din Georgia din 2008, precum și la reunificarea Crimeii în 2014. Odată cu începerea operațiunii militare speciale, nava de desant Saratov a fost implicată în activitățile desfășurate în cadrul acesteia.

Pe 02.07.2022, șeful interimar al orașului Berdyansk, Aleksander Saulenko, a declarat că este planificat ca nava mare de desant Saratov, care, cu o zi înainte, a fost ridicată la suprafață în port, să fie trimisă pentru reparații la Kerch.

“În viitorul apropiat, nava de desant Saratov ar trebui să plece. Aceasta a fost ridicată la suprafață și va fi remorcată la Kerch pentru reparații”, a declarat Saulenko, citat de agenția de presă Tass. 

Comentariu remnmilitaryblog.com: Ridicarea la suprafață a navei de desant Saratov înseamnă, implicit, și eliberarea celei mai importante dane militare a portului Berdyansk. În aceste condiții, portul ar putea fi folosit din nou pentru aprovizionarea trupelor ruse din Donbas. Anterior, partea rusă transformase portul într-un important punct de asigurare tehnico-materială pentru militarii participanți la operația militară specială de pe teritoriul Ucrainei.

Astfel, operațiunile desfășurate de navele mari de desant aflate în Marea Neagră ar putea fi reluate în zona Mării Azov.

Trebuie precizat faptul că, în prezent, Rusia dispune în Marea Neagră de 12 nave mari de desant Proiect 1171 și Proiect 775. Șase dintre acestea aparțin FRMN, iar alte șase au fost aduse în sprijin, înaintea începerii conflictului din Ucraina, de la Flota din Marea Baltică (trei) și de la Flota de Nord (alte trei). 

Surse: tass.ru, topwar.ru, topcor.ru, vz.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s