Rușii au distrus două instalații de lansare ale  unui complex de rachete Harpoon în apropierea frontierei Ucrainei cu România

foto

Reprezentantul oficial al Ministerului rus al Apărării, general locotenent Igor Konashenkov, a anunțat că, pe 08.07.2022, Forțele Armate ale Federației Ruse au distrus două instalații de lansare ale unui complex de rachete Harpoon primit din Marea Britanie, în Regiunea Odesa, cu ajutorul unor arme de mare precizie cu bazare navală.

“În raionul localității Liman din Regiunea Odesa, cu ajutorul unor arme de mare precizie cu bazare navală, au fost distruse două instalații de lansare ale unui complex de rachete de coastă Harpoon primit din Marea Britanie”, a precizat Konashenkov.

Pe 09 iunie, ministrul ucrainean al apărării, Oleksiy Reznikov, a anunțat consolidarea liniei de apărare de coastă cu complexe de rachete Harpoon extrem de eficiente. Pe 15 iunie, secretarul american al apărării, Lloud Austin, în urma reuniunii de la Bruxelles a unui grup de contact creat de țările occidentale pentru a oferi asitență militară Kievului, a declarat că un nou pachet de asistență pentru Ucraina include două complexe de acest tip.

La rândul său, secretarul de presă al președintelui Rusiei, Dmitri Peskov, a menționat că Forțele Armate ale Federației Ruse monitorizează cu atenție astfel de provizii și iau măsurile corespunzătoare pentru distrugerea lor.

Rachetele de croazieră antinavă Harpoon au fost dezvoltate de McDonnel Douglas și sunt fabricate în prezent la unitățile American Boeing Corporation. Acestea sunt disponibile în trei versiuni: aeriană (AGM-84), navală (RGM-84) și cu lansare de pe submarin (UGM-84).

Racheta are o viteză de zbor subsonică și este capabilă să transporte un focos cu o greutate de 225 de kilograme. Raza maximă de zbor este de la 120 la 280 de kilometri, în funcție de modificare. În prezent, există mai mult de 10 modificări ale rachetei de acest tip.

Potrivit experților militari, racheta Harpoon reprezintă una dintre cele mai de succes dezvoltări din clasa sa. Aceasta se află în serviciul de luptă în aproape 30 de țări ale lumii, inclusiv state membre NATO, Emiratele Arabe Unite, Pakistan, Brazilia, Arabia Saudită, Singapore, Thailanda, Israel, Chile și India. 

Comentariu remnmilitaryblog.com: Probabil, complexele de rachete de coastă Harpoon întebuințate de militarii ucraineni în Regiunea Odesa și-au desconspirat pozițiile în timpul atacurilor asupra Insulei Șerpilor și a navelor rusești din zonă, fiind lovite ulterior de mijloace aparținând Flotei ruse din Marea Neagră.

Trebuie remarcat faptul că aceste confruntări au loc foarte aproape de frontiera României cu Ucraina.

În ultimul timp, trupele ruse au început să distrugă mijloacele grele de lovire primite de Ucraina din statele occidentale. Înainte de instalațiile de lansare ale complexelor de rachete de coastă Harpoon, partea rusă a informat despre distrugerea a două lansatoare multiple de proiectile reactive de tip Himars.

Sursa: tass.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s