O dronă americană RQ-4B, care se deplasa spre Marea Neagră, și-a abandonat misiunea deasupra Greciei

foto

Analiză remnmilitaryblog.com

Surse de monitorizare a aviației de pe Twitter și Telegram au semnalat faptul că, pe 09.07.2022, o dronă de cercetare strategică RQ-4B aparținând Forțelor Aeriene ale SUA, care urma să desfășoare o misiune obișnuită deasupra apelor neutre ale Mării Negre, s-a întors din drum în spațiul aerian al Greciei.

Drona Nortrop Grumman RQ-4B Global Hawk, cu numărul de înregistrare 11-2046 și indicativul radio FORTE10, a decolat în cursul serii trecute, la ora 22.30 (ora Europei Centrale), de la Baza Aeriană Sigonella de pe Insula Sicilia (Italia).

foto 1

La ora 04.44, în timp ce se afla în spațiul aerian din centrul Greciei, drona și-a abandonat misiunea și s-a întors către Sicilia.

Aparatul de zbor fără pilot s-a învârtit apoi de mai multe ori în cerc la limita FIR-urilor grecești și italiene, înainte a a ajunge în apropierea Siciliei pentru a se pregăti pentru aterizare. La ora 10.45, drona încă orbita în largul Syracusei.

foto 2

Este posibil ca drona să fi fost nevoită să-și abandoneze misiunea din cauza unor probleme tehnice. De asemenea, nu este exclusă nici posibilitatea blocării acesteia de mijloacele rusești de război electronic.

Un incident similar s-a mai produs cu o dronă de același tip (număr de înregistrare 10-2045), pe 28.05.2022. Aflată deasupra Greciei, drona a transmis codul 7600, ceea ce înseamnă pierderea comunicațiilor. Aceasta și-a continuat zborul pentru încă 40 de minute, după care și-a abandonat misiunea și s-a întors spre baza de la Sigonnela.

Militarii ruși au mai întrebuințat mijloacele de război electronic împotriva dronelor americane RQ-4B și înaintea începerii conflictului din Ucraina. În mai multe rânduri, drone de acest tip au fost bruiate în apropierea liniei de demarcație din Donbas.

Probabil, partea rusă folosește pentru bruiaj stații terestre instalate pe litoralul Peninsulei Crimeea. Acestea aparțin Centrului 475 Război Electronic – Otradnoe al Flotei ruse din Marea Neagră, care dispune de stații Murmansk-BNR-330 Zh ZhitelR-934 BMWRB-531B Infauna1RL275 Krasukha-4 și Leer-3.

Surse: twitter.com, t.me, itamilradar.com.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s