Avioanele de vânătoare rusești Su-30SM întrebuințează rachete Krypton în cadrul operației din Ucraina

foto

Agenția de presă rusă Tass a informat, pe 11.07.2022, citând o sursă din cadrul structurilor de forță din Crimeea, că avioanele de vânătoare multirol de tip Su-30SM ale Aviației navale a Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN) folosesc rachete supersonice H-31 în timpul operației militare speciale din Ucraina.

“În zona de desfășurare a operației militare speciale din Ucraina, avioanele Su-30SM aparținând Aviației navale a FRMN folosesc rachete dirijate H-31, cunoscute în Occident sub denumirea de Krypton”, a menționat sursa.

Potrivit precizărilor sale, aceste rachete de aviație au demonstrat deja o mare eficiență în timpul întrebuințării împotriva diverselor ținte ale Forțelor Armate ucrainene. 

“Cu ajutorul rachetelor antiradiolocație H-31P, avioanele de vânătoare Su-30SM au executat atacuri asupra stațiilor de radiolocație ucrainene din cadrul sistemelor de rachete antiaeriene și altor obiective terestre ale Forțelor Armate ale Ucrainei. Eficiența acestora a fost mare, iar loviturile au fost precise”, a declarat interlocutorul agenției.

Anterior, reprezentanții ruși nu au vorbit în mod oficial despre folosirea în Ucraina a rachetelor H-31 de la bordul avioanelor de vânătoare Su-30SM.

Militarii ruși au dat publicității o serie de materiale video privind întrebuințarea ân luptă a avioanelor de vânătoare Su-35 și Su-30SM pentru executarea de atacuri asupra unor obiective ale infrastructurii militare a Forțelor Armate ucrainene. S-a precizat că în arsenalele avioanelor de vânătoare rusești se află rachete din clasele aer-sol și aer-aer, dar în imagini au fost prezentate rachetele antiradiolocație H-31P numai pe avioanele Su-35.

Su-30SM este ultima modificare a avionului greu de vânătoare de tip Su-30 de generație 4++, care dispune de o super manevrabilitate. Versiunile pentru export ale aeronavei sunt la mare căutare în străinătate. Astfel, numai în India au fost livrate peste 200 de avioane Su-30MKI. În armata rusă, modificările avioanelor Su-30 au fost primite începând din anul 2010.

Avionul de vânătoare Su-30SM poate transporta o gamă largă de rachete aer-aer, aer-sol, precum și bombe, amplasate în 12 puncte de prindere de sub aripi. Aeronava dispune de un radar care permite urmărirea simulatană a peste 15 ținte aeriene, stabilirea priorităților și atacarea a patru dintre acestea. Distanța de detectare a țintei este de 140 de kilometri. Printre avantajele avionului Su-30SM se află posibilitatea de a parcurge o distanță de până la 3.000 de kilometri, fără rezervoare suplimentare suspendate și fără realimentare.

Rachetele antinavă și antiradiolocație din familia H-31 (AS-17 Krypton în clasificare NATO) sunt produse de corporația Armament tactic de rachete.

Krypton a devenit prima rachetă din lume produsă în serie, care este echipată cu un motor cu reacție combinat. Capabilitățile acestuia îi permit rachetei să efectueze un zbor la joasă altitudine (3-5 metri) și, în același timp să mențină o viteză de peste 2 Mach (mai mult de 2.300 de kilometri pe oră). Datorită acestui fapt și a manevrabilității ridicate, capacitatea de supraviețuire a rachetelor crește, în pofida utilizării mijloacelor de război electronic ale adversarului.

În prezent, există patru versiuni de rachete dirijate de aviație de mare viteză de tip H-31: antiradar H-31P și H-31PD, precum și antinavă H-31A și H-31AD. Astfel, cea mai recentă modificare H-31PD a fost concepută pentru distrugerea stațiilor radar ale sistemelor de rachete antiaeriane. Raza de lansare a rachetelor este de 250 de kilometri, acestea dispunând de un focos cu o greutate de până la 110 kilograme. Rachetele au un sistem de dirijare combinat, iar datorită razei de lansare mărite, posibilitate de lansare a unei lovituri preventive este crescută. 

Comentariu remnmilitaryblog.com: În dotarea Aviației navale a FRMN se află o escadrilă de avioane de vânătoare Su-30SM cu 12 aeronave.

Aceasta este inclusă în compunerea Regimentului 43 Aviație de Asalt dislocat pe aerodromul din Saki (Crimeea). Cea de-a doua escadrilă a regimentului include bombardiere de front Su-24M și avioane de cercetare Su-24MR.

Sursa: tass.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s