Submarinul rusesc Alrosa a ieșit din nou în Marea Neagră, pentru a doua serie de teste, după modernizare

foto

Purtătorul de cuvânt al Întreprinderii 13 de reparații navale a Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN), Serghei Gorbaciov, a declarat, pe 18.07.2022, că cel mai vechi submarin diesel-electric al flotei, Alrosa, care a fost supus unui proces major de reparații și modernizare, a trecut în cea dea doua etapă a testelor pe mare.

Submarinul a părăsit pentru a doua oară Sevastopolul și a ieșit în poligoanele de pregătire pentru luptă ale FRMN. Potrivit precizărilor lui Gorbaciov, acesta va rămâne pe mare mai mult de o săptămână, pentru verificarea mecanismelor și mijloacelor tehnice. La bordul submarinului se află echipajul acestuia și o echipă de predare din partea întreprinderii.

“Submarinul Alrosa a ieșit pe mare pentru a doua etapă a testelor de uzină după reparații și modernizare la Întreprinderea 13 din Sevastopol. De această dată, ieșirea în Marea Neagră va dura mai mult de o săptămână și va include verificarea mecanismelor și mijloacelor tehnice de la bord”, a menționat Gorbaciov, citat de agenția de presă RIA Novosti.

Prima etapă a testelor a fost finalizată în prima decadă a lunii iulie, după care submarinul a revenit la întreprinderea de reparații pentru corectarea deficiențelor constatate.

După cum s-a anunțat anterior, pe parcursul modernizării, submarinul a primit capacitatea de a întrebuința rachete de croazieră Kalibr, la fel ca și celelalte șase submarine din clasa Varshavyanka aflate în compunerea FRMN. Înainte de modernizare, Alrosa putea să întrebuințeze numai torpile.

Alrosa este cel mai vechi submarin diesel-electric al FRMN, iar până în anul 2013 a fost singurul submarin operațional din compunerea acesteia. Construcția submarinului a început în luna mai 1988 la Șantierul Naval Krasnoe Sormovo din Nizhny Novgorod, în cadrul Proiectului 877V (clasa Paltus), cu o modificare tehnică importantă: în locul unei elice, pe acesta a fost instalată o unitate de propulsie cu jet de apă. Submarinul a fost introdus în dotarea FRMN pe 30 decembrie 1990. Reparația acestuia a început în anul 2014 și, după mai multe amânări, a fost finalizată în 2022. 

Comentariu remnmilitaryblog.com: Probabil că etapa a doua de teste pe mare a submarinului B-871 Alrosa va include și lansarea unei rachete de corazieră de tip Kalibr.

Ulterior, submarinul se va alătura celorlalte patru submarine Proiect 636.3 aflate în prezent în Marea Neagră, pentru participarea la operația militară specială împotriva Ucrainei.

În condițiile în care militarii ucraineni au primit în dotare rachete antinavă Harpoon din statele occidentale, submarinele rusești din Marea Neagră capătă o importanță crescută în ceea ce privește întrebuințarea rachetelor de croazieră de tip Kalibr împotriva țintelor terestre de pe teritoriul Ucrainei. Ținând cont de faptul că acestea pot să lanseze rachete din imersiune, submarinele se pot deplasa în continuare, în secret, în apropierea litoralului ucrainean de la Marea Neagră.

Sursa: topwar.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s