Presa americană: Democrația este în pericol în toată lumea. Declinul acesteia are loc în paralel cu creșterea mișcărilor populiste

1

Cotidianul american The New York Times a semnalat faptul că, în prezent, se constată un declin al democrației și o creștere a mișcărilor populiste peste tot în lume. Această tendință negativă nu ocolește nici Statele Unite.

Potrivit lui Max Fisher, editorialist la The New York Times, problemele cu democrația sunt observate nu în fiecare țară, ci în toate regiunile lumii. În același timp, acest lucru se întâmplă chiar și în țările cu un nivel ridicat de trai și cu instituții democratice vechi.

“Declinul democrației se manifestă într-un mod persistent și nu în modul obișnuit, sub forma unor lovituri de stat, tulburări, etc”, a scris Fisher.

“Regresul treptat al democrației nu este întotdeauna vizibil și, prin urmare, este dificil de evaluat. Un exemplu în acest sens ar fi Turcia sau Ungaria, în care liderii ajung la putere sub sloganuri populiste pentru a rezolva toate problemele, dar în realitate distrug încet democrația”, se mai arată în articolul din The New York Times.

Acești lideri politizează treptat sistemul judiciar, instituțiile statului își pierd independența, iar mass-media intră sub controlul guvernului.

Același lucru este valabil și în SUA, unde se dezvoltă mișcările populiste, față de care unele principii ale democrației încep să pălească.

După cum a scris Fisher, tendințele autoritariste pot fi observate în zeci de țări, iar conform grupului de monitorizare a democrației V-Dem, declinul democrației din vremea noastră a afectat mai multe țări decât oricând în ultimul secol. 

Sursa: topwar.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s