În cadrul unui discurs susținut la Russian Energy Week, președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a propus, pe 12.10.2022, utilizarea gazoductului Turkish Stream pentru înlocuirea Nord Stream (1 și 2).
“Volumele pierdute pe tranzitul gazoductelor Nord Stream, de-a lungul fundului Mării Baltice, ar putea fi redirecționate în Regiunea Mării Negre și să facem astfel principalele rute de aprovizionare cu gazele noastre naturale către Europa prin Turcia. În acest fel, Turcia ar deveni cel mai mare hub de gaze din Europa”, a subliniat președintele rus.
Ca urmare, Turcia ar lua locul Germaniei, ocupând o poziție aparte în furnizarea de gaze naturale către consumatorii europeni.
Vladimir Putin a reamintit faptul că, în Turcia, gazele rusești sunt furnizate și prin gazoductul Blue Stream. Potrivit declarațiilor sale, Moscova intenționează să înceapă și construcția conductei Power of Siberia-2 și continuarea acesteia în Mongolia – gazoductul Soyuz-Vostok.
Liderul Federației Ruse a vorbit și despre criza energetică ce zguduie țările Europei și altor regiuni ale lumii. În opinia sa, sabotajul de pe Nord Stream are ca scop subminarea legăturilor energetice dintre Rusia și Lumea Veche. Este posibil ca aceste conducte să fie reparate, dar numai dacă acest lucru va avea sens, adică dacă ele vor continua să funcționeze. Federația Rusă este pregătită să furnizeze în continuare gaze naturale statelor europene, iar lipsa combustibilului albastru nu este legată de operațiunea militară specială din Ucraina, ci de acțiunile “partenerilor” europeni.
La rândul său, șeful Gazprom, Alexei Miller, a spus că orașe întregi din Europa vor îngheța în această iarnă. Astfel, Germania dispune de 20 de miliarde de metri cub de gaz, ceea ce este suficient pentru 2-3 luni. Pentru o aprovizionare completă cu gaze în sezonul toamnă-iarnă, Germania ar avea nevoie de 60 de miliarde de metri cub de gaz.
Între altele, Miller a remarcat și avantajele transportului de gaze către Europa prin Turcia. Potrivit precizărilor sale, conductele turcești sunt mai ușor și mai ieftin de construit, iar acestea trec doar prin zonele economice din două state, respectiv Rusia și Turcia.