Iranul a trimis instructori în Crimeea pentru sprijinirea trupelor ruse care folosesc drone iraniene împotriva Ucrainei

foto

Cotidianul american The New York Times și postul de televiziune CNN au informat, citând surse apropiate de serviciile de informații, că Iranul a trimis instructori în Peninsula Crimeea pentru a-i ajuta pe soldații ruși să controleze dronele iraniene folosite pentru a ataca Ucraina.

Prezența probabilă a instructorilor iranieni în peninsulă a fost semnalată anterior și de Institutul american pentru studierea războiului (ISW).  

În ultimele săptămâni, dronele de producție iraniană au cauzat pagube semnificative infrastructurii ucrainene, provocând inclusiv victime civile. Deși Iranul neagă faptul că a furnizat drone Rusiei, potrivit presei americane, Teheranul a livrat Moscovei primele aparate de zbor fără pilot încă din prima jumătate a lunii august.

Instructorii iranieni din cadrul Corpului gărzii revoluționare islamice se află la o bază militară rusă din Crimeea, care găzduiește și multe dintre dronele furnizate de Iran. Potrivit uneia dintre sursele CNN, în peninsulă se află zeci de specialiști iranieni. Deocamdată, nu se știe dacă aceștia dirijează în mod direct dronele livrate de partea iraniană.

“Prin trimiterea de drone și de specialiști în regiune, Iranul s-a implicat în război de partea Rusiei și participă direct la operațiuni care au ca rezultat uciderea sau rănirea civililor”, a declarat pentru New York Times un fost oficial militar al Pentagonului și Agenției Centrale de Informații (CIA), Mick Mulroy, aflat în prezent în rezervă.

Un alt oficial american, care a dorit să-și păstreze anonimatul, a declarat pentru cotidianul american că erorile operatorilor ruși au făcut ca primul lot de drone iraniene să fie ineficient. Rusia a trimis inițial militari în Iran pentru antrenament, dar, ținând cont de faptul că problemele au persistat, Teheranul a decis să trimită instructori direct în Crimeea. 

Comentariu remnmilitaryblog.com: Potrivit unor informații neoficiale, dronele și specialiștii iranieni se află pe aerodromul din Dzhankoy. Acesta aparține Regimentului 39 Elicoptere al Diviziei 27 Aviație Mixtă – Belbek din Crimeea.

Aerodromul este situat la aproximativ 85 de kilometri nord-est de capitala adimistrativă a Crimeii, Simferopol. Acesta a fost întrebuințat încă din anul 2014 în calitate de punct înaintat al trupelor ruse dislocate la frontiera cu Ucraina, fiind folosit inclusiv de Trupele de Desant Aerian.

Sursa: ceskenoviny.cz.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s