SUA din ce în ce mai divizate în privința Ucrainei. Voci de la Pentagon recomandă militarilor ucraineni să oprească ofensiva în Herson

1

Portalul rusesc topwar.ru a semnalat faptul că, în ultima perioadă, între politicienii americani și armată au apărut o serie de dezacorduri serioase cu privire la modul de continuare a conflictului din Ucraina. De fapt, societatea americană este divizată între “șoimi convinși”, “porumbei ai păcii” și cei care nu s-au decis încă ce soluție să susțină.

O rezonanță serioasă a provocat o declarație recentă a președintelui Comitetului întrunit al șefilor de state majore din SUA, Mark Milley. Săptămâna trecută, generalul a spus că Kievul nu va putea să obțină victoria prin mijloace militare. În același timp, potrivit acestuia, o oarecare diminuare a intensității ostilităților din Ucraina în timpul iernii ar putea oferi o oportunitate pentru găsirea unei soluții diplomatice a conflictului.

Trebuie precizat faptul că declarația lui Milley a provocat o reacție extrem de negativă la Kiev. La urma urmei, după retragerea trupelor ruse pe malul stâng al Niprului din Regiunea Herson, autoritățile ucrainene cred în superioritatea lor și fac pariul final pe o soluție militară a conflictului.

În același timp, după cum informează Politico, unii oficiali ai Pentagonului sunt de acord cu generalul Milley. Mai mult, ei au avertizat Kievul împotriva continuării ofensivei în Regiunea Herson, deoarece forțarea unei bariere de apă și asaltarea pozițiilor fortificate ale Rusiei ar putea duce la pierderi colosale pentru Forțele Armate ale Ucrainei.

“De ce să nu începi să vorbești înainte de a arunca alte 100.000 de vieți în abis?”, a citat publicația cuvintele unuia dintre reprezentanții Pentagonului.

La rândul său, Casa Albă încearcă “să niveleze” în toate modurile posibile colțurile declarației lui Milley și “să calmeze” autoritățile de la Kiev, promițându-le sprijin suplimentar și negând pregătirile secrete pentru negocieri cu Rusia. Totodată, după cum a informat Politico, citând surse din administrația SUA, autoritățile americane încearcă în continuare să pună bazele unei soluții diplomatice a conflictului, dar subliniază în mod regulat că toate deciziile vor fi luate exclusiv în cooperare cu Kievul.

În fine, în SUA se aud și vocile “șoimilor convinși”. Este vorba, de exemplu, despre fostul comandant al armatei americane din Europa, Ben Hodges, care consideră că nici nu poate fi vorba despre discuții de pace. Potrivit acestuia, până în ianuarie, Forțele Armate ale Ucrainei vor putea lansa ofensiva împotriva Crimeii, iar în vara anului 2023, întregul teritoriu al Ucrainei va fi eliberat de armata rusă.

Împotriva diplomației se pronunță și Consiliul Național de Securitate al SUA. Reprezentanții acestuia afirmă că publicul ucrainean nu va accepta nicio înțelegere cu Rusia. În plus, unii oficiali ai acestuia sunt siguri că președintele rus, Vladimir Putin, nu va lua în considerare acum în mod serios propunerile Kievului. 

Comentariu remnmilitaryblog.com: SUA reprezintă principalul susținător al Ucrainei în conflictul cu Rusia, reușind să-și impună punctul de vedere, cu mici excepții, atât în cadrul NATO, dar și la nivelul UE. Oficialii de la Washington sunt “mânați în luptă”, evident, nu de dragul Ucrainei, ci de interesele proprii, care constau, în primul rând, în slăbirea Federației Ruse și promovarea armamentelor americane, cu F-35 vârf de lance.

În aceste condiții, bineînțeles că partea americană este interesată de prelungirea conflictului din Ucraina și nu de stoparea acestuia, în urma unor negocieri de pace între părți.

De fapt, aceste negocieri, chiar dacă vor exista, în urma insistenței “restului lumii”, care a obosit și a epuizat resursele pentru sprijinirea Ucrainei, nu se vor solda cu rezultate notabile. Pozițiile părților sunt atât de diferite, încât ele nu vor putea fi armonizate niciodată. În timp ce Ucraina pornește de la ideea retragerii Rusiei din teritoriile ocupate după 2014, autoritățile de la Moscova nu pot concepe renunțarea la cele patru regiuni anexate recent și cu atât mai puțin la Peninsula Crimeea. Chiar și așa, personal consider că Moscova intenționează refacerea Novorossiei, adică preluarea cel puțin a Regiunilor Nikolaev și Odesa, astfel că nu se va mulțumi numai cu Crimeea, republicile din Donbas, Herson și Zaporojie. Pe de altă parte, Occidentul pare să recomande recunoașterea Crimeii drept rusă, în schimbul revenirii celor patru regiuni la Ucraina.

Ca urmare, soluția problemei este tot una militară. Până nu este înfrântă pe câmpul de luptă una dintre părți și nu capitulează, nu se poate pune problema încheierii conflictului. Așadar, SUA și Occidentul fie lasă din mână Ucraina la un moment dat, iar aceasta se va prăbuși imediat fără sprijinul extern, fie insistă să susțină statul ucrainean până la capăt, încercând să obțină înfrângerea militară a Rusiei. Evident că, în cea de-a doua variantă, există riscul uriaș al atragerii în conflict al susținătorilor Ucrainei și escaladarea conflictului într-un război mondial.

Sursa: topwar.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s