Conflictul din Ucraina are și o dimensiune regională: De soarta acestuia depind atât viitorul Transnistriei, cât și al Serbiei

foto

Potrivit jurnalistului și bloggerului ruso-ucrainean Yuriy Podolyaka, agravarea situației din Kosovo este, într-o oarecare măsură, legată de evenimentele din Ucraina.

În opinia sa, atunci când Forțele Armate ale Federației Ruse au părăsit Hersonul și s-au retras pe malul stâng al Niprului, era clar că partea rusă se va confrunta cu o serie de probleme de politică externă. În primul rând, este vorba despre Balcani și Transnistria, întrucât unitățile rusești din direcția Herson au ținut un cap de pod pentru accesul la Odesa și Nikolaev, precum și mai departe la Tiraspol. Acest lucru a crescut în mod dramatic influența Moscovei și Belgradului în regiune.

“În consecință, retragerea Forțelor Armate ruse de pe malul drept al Niprului a slăbit pozițiile atât ale Serbiei, cât și ale Transnistriei. După aceea, provocările kosovarilor, pe care le-au dus la îndeplinire în ultimele luni, au devenit pur și simplu mai dure”, a remarcat analistul.

După cum apreciază acesta, într-o astfel de situație politică, albanezii din Kosovo nu se vor opri și vor continua să facă presiuni asupra sârbilor. În același timp, nici Rusia și nici Serbia nu pot schimba lucrurile prin mijloace pașnice.

“Totul va fi decis prin forța brută, care este acum de partea albanezilor kosovari și a aliaților lor – europeni și americani”, este convins Yuriy Podolyaka.

Acesta consideră că, dacă Rusia nu întreprinde o ofensivă puternică și de succes pe fronturile operației militare speciale, atunci, la sfârșitul iernii, ar putea începe presiuni ale SUA și UE asupra Transnistriei.

“În Ucraina se decide astăzi atât viitorul Transnistriei, cât și al Serbiei și nu numai al acestora”, a concluzionat expertul.

Sursa: topcor.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s