În cadrul unui briefing susținut pe 20.12.2022, șeful Parlamentului Republicii Crimeea, Vladimir Konstantinov, a declarat că, în anul 2023, locuitorii a trei mari orașe din Ucraina se așteaptă la schimbări majore. Acestea vor afecta populația din Odesa, Nikolaev și Harkov.
Politicianul din Crimeea a apreciat că, până la sfârșitul anului viitor, cele trei localități menționate de el vor fi ocupate de Forțele Armate ale Federației Ruse.
“Până la sfârșitul anului viitor, vom lua Odesa, Nikolaev și Harkov, iar soarta acestor regiuni va fi determinată pe acest fundal”, a precizat Konstantinov.
În plus, acesta a declarat că autoritățile ucrainene vor începe să se grăbească, oferind Moscovei negocieri de pace. Potrivit acestuia, oficialii de la Kiev vor lua astfel de măsuri pentru a ține măcar capitala sub control, dar acest lucru nu poate fi permis. Și, până în 2024, a presupus politicianul, statul ucrainean va înceta să mai existe, iar Kievul va fi sub controlul Rusiei.
În ceea ce privește restul regiunilor, Konstantinov a notat că acestea nu prezintă interes pentru Moscova.
Potrivit politicianului, operația militară specială reprezintă etapa finală a procesului care a început în 2014, odată cu Primăvara Crimeii.
Anterior, Konstantinov a numit aceleași orașe din Ucraina, spunând că operația militară specială ar trebui extinsă și la ele. Apoi, a adăugat și un al patrulea oraș – Dnepropetrovsk. Politicienii din Crimeea consideră aceste patru orașe rusești.
Comentariu remnmilitaryblog.com: Declarația făcută de politicianul rus din Crimeea este una care merită să fie analizată și luată în considerare, pentru că ar putea reprezenta chiar cursul real al conflictului din Ucraina în perioada următoare.
Deși tot mai multe voci spun că partea rusă pregătește o nouă ofensivă din Republica Belarus pentru începutul anului viitor, este posibil ca aceasta să nu se realizeze. În condițiile în care armata rusă nu va beneficia de sprijinul efectiv al trupelor din Republica Belarus, un astfel de demers este foarte riscant. În ceea ce privește Kievul, dificultățile privind cucerirea capitalei din direcția nord au fost dovedite în primăvara acestui an. Astfel că, este puțin probabil ca trupele ruse să repete aventura din perioada februarie-martie, deoarece ar risca aceleași evoluții. Pătrunderea pe teritoriul Ucrainei în partea de vest a statului ar fi la fel de riscantă, deoarece trupele ruse ar acționa într-un mediu ostil, țânând cont de apropierea regiunilor occidentale de partenerii din vest, și ar avea mari dificultăți logistice, pentru asigurarea acțiunilor de luptă.
Ca urmare, este posibil ca anul 2023 să debuteze cu încercarea de a împinge linia frontului spre interiorul Ucrainei și de a elibera complet teritoriile celor patru regiuni integrate în Federația Rusă: Republicile Populare Donețk și Lugansk, precum și regiunile Herson și Zaporojie.
Ulterior, ofensiva rusească ar trebui să vizeze chiar cele trei regiuni ale căror capitale au fost menționate de politicianul din Crimeea, respectiv Odesa, Nikolaev și Harkov. După cucerirea acestora, s-ar îndeplini cel puțin două obiective majore ale operației militare speciale, chiar dacă ele nu au fost numite direct de autoritățile de la Moscova: închiderea accesului Ucrainei la Marea Neagră și stabilirea unui coridor terestru, care să lege Rusia continentală de Transnistria.
Apoi, trupele ruse ar putea avansa înspre nordul Ucrainei, până la cucerirea ultimelor regiuni de la granița cu Republica Belarus, respectiv Kiev și Chernigov.
Restul teritoriului Ucrainei, adică partea vestică a acesteia, ar putea fi lăsată Poloniei, Ungariei și României, care și-ar putea recupera astfel fostele regiuni istorice. Pentru Rusia ar fi greu să controleze aceste zone, având în vedere faptul că ale nu includ cetățeni de etnie rusă.
Vestul Ucrainei ar putea face chiar obiectul unor negocieri cu SUA, NATO și UE, pentru a fi cedat în schimbul regiunilor din centrul și nordul țării. În acest fel, războiul ar putea fi încheiat mai devreme, chiar în cursul anului 2023. Condiția pentru acest lucru, ar fi ca Rusia să reușească eliberarea regiunilor amintite de șeful Parlamentului Republicii Crimeea. O Ucraină fără acces la Marea Neagră și rămasă fără un sprijin major din partea SUA și a Occidentului, care vor obosi și își vor epuiza resursele, nu va avea altă alegere decât capitularea.