Cel mai redus nivel din 2016: Din cauza conflictului din Ucraina, Rusia și-a restrâns prezența militară aeriană în zona Norvegiei

foto

Potrivit unor statistici ale armatei norvegiene, numărul misiunilor de poliție aeriană executate de Forțele Aeriene în anul 2022 a scăzut la un nivel comparabil cu cel al anului 2016. Acest lucru se datorează unei prezențe mai reduse a avioanelor militare ale Federației Ruse în zona Norvegiei, din cauza conflictului din Ucraina.

Norvegia rezolvă alertele de reacție rapidă QRA (Quick Reaction Alert) în cadrul NATO. În acest scop, Forțele Aeriene ale Norvegiei mențin permanent în standby două avioane de vânătoare de tip F-35. Dacă o aeronavă necunoscută se apropie de spațiul aerian al Norvegiei și, implicit al NATO, avioanele F-35 decolează de la Baza Aeriană Evenes și sunt în aer în decurs de 15 minute. Personalul de control și avertizare al Forțelor Aeriene dirijează apoi avioanele de luptă împotriva aeronavei necunoscute. Avioanele de vânătoare norvegiene trebuie să observe aeronavele străine, să le identifice și să stabilească de unde provin. Evenes este o bază avansată a Forțelor Aeriene din nordul Norvegiei, unde sunt dislocate avioane de vânătoare F-35 și aeronavele de patrulare maritimă P-8.

După cum arată cifrele prezentate de partea norvegiană, în anul 2022, au fost îndeplinite 24 de misiuni, în care au fost efectuate 43 de identificări. Acest lucru înseamnă jumătate din cifrele înregistrate în anul 2020.

foto 1

În opinia șefului Academiei Forțelor Aeriene ale Norvegiei, Lars Peder Haga, este vorba despre o prioritizare a resurselor rusești pentru conflictul din Ucraina.

“Probabil, unitățile ale căror aeronave zboară în interiorul și în jurul Ucrainei au primit o finanțare sporită. Acest lucru a determinat o reducere a activităților din zonele învecinate Norvegiei”, a spus Haga.

Potrivit precizărilor sale, în anul 2016, când activitățile mijloacelor aeriene rusești s-au situat la un nivel mai scăzut în apropierea spațiului aerian norvegian, Rusia era un actor important al crizei din Siria.

Per Erik Solli, conferențiar la Universitatea Nord și consilier militar la Institutul norvegian pentru relații externe, a semnalat faptul că activitatea mijloacelor din cadrul Forțelor Aerocosmice ale Rusiei în proximitatea Norvegiei diferă de la an la an, pentru că depinde de mai multe lucruri. Este vorba despre exercițiile anuale planificate de armata rusă, variațiile bugetului militar, starea tehnică a mijloacelor de zbor și activitățile occidentale pe care partea rusă vrea să le monitorizeze.

Purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene ale Norvegiei, Stian Roen, a declarat că aeronavele militare rusești identificate în regiune sunt avioane de vânătoare, avioane de transport sau bombardiere.

“Aceste mijloace aeriene nu fac nimic ilegal atunci când se află în spațiul aerian internațional. Însă, misiunea noastră este să le identificăm și să prezentăm rapoarte la centrul de operații din cadrul NATO”, a spus Roen.

Comentariu remnmilitaryblog.com: Mijloacele aeriene ale Federației Ruse, care îndeplinesc misiuni în Marea Norvegiei și Oceanul Atlantic de Nord, sunt, în special, aeronave din cadrul Aviației navale a Flotei de Nord și Aviației cu rază lungă de acțiune (Aviația Strategică). În principal, este vorba despre bombardiere strategice Tu-160 și Tu-95MS, precum și de avioane de patrulare antisubmarin Tu-142. De regulă, acestea sunt escortate de avioane de vânătoare Su-35S sau MiG-31BM.

În ultima perioadă, frecvența acestor zboruri au fost redusă, din cauza participării, în special a bombardierelor strategice, la misiuni în cadrul operației militare speciale din Ucraina.

Probabil că, în anul 2023, zborurile aeronavelor rusești în zona Norvegiei vor fi reduse și mai mult. O astfel de estimare se bazează și pe faptul că numărul de bombardiere strategice rusești dislocate pe aerodromul din Engels (Regiunea Saratov) a fost redus din cauza atacurilor repetate cu drone ale armatei ucrainene. O parte din aeronave au fost transferate la Baza Aeriană Ukrainka din Extremul Orient.

Surse: nrk.no, twitter.com.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s