Forbes: Terminator-ul rusesc poate reprezenta nivelul următor în dezvoltarea blindatelor

foto

Noua mașină blindată pentru sprijinirea tancurilor (BMPT) de tip Terminator din Rusia este un nou tip de vehicul cu mai multe arme și poate reprezenta următoarea etapă în evoluția blindatelor. Se pare că BMPT-urile au funcționat bine în Ucraina, mai ales în comparație cu celelalte blindate rusești. Poate că Ucraina trebuie să ia în considerare ceva similar.

Invazia Rusiei în Ucraina a reaprins discuțiile despre tancuri, respectiv dacă sunt depășite sau nu. Artileria ucraineană, precum și infanteria cu arme antitanc portabile precum Javelin și mici drone antitanc au avut un impact uriaș asupra avansării blindatelor rusești. Acum, Ucraina este disperată după tancuri occidentale, astfel încât să poată trece la ofensivă, iar mulți analiști sunt de acord că tancurile vor fi esențiale. Dar, cu toate acestea, viitorul ar putea să nu aparțină tancurilor tradiționale, cu arme mari.

Din punct de vedere istoric, luptele cu tancuri au implicat flote masive de tancuri din două părți care se luptă între ele, cu infanteria și artileria în roluri secundare. Așa s-a întâmplat din cel de-al Doilea Război Mondial până la Furtuna în Deșert. Totuși, în Ucraina, lupta directă între tancuri a fost o raritate. Loviturile indirecte împotriva țintelor care nu sunt vizibile, ghidate de drone omniprezente și software inteligent, au reprezentat regula. Ucraina își folosește acum tancurile mai mult ca foc indirect de artilerie pentru a elimina oponenții ruși la distanță mare.

Tancurile sunt încă utile pentru asalt, deoarece au putere de foc mobilă, protejată și pot aduce arme înainte pentru a angaja pozițiile inamice. Dar, tunul tancului, o armă de calibru mare, cu hiper-viteză, optimizată pentru a lovi vehiculele puternic blindate, poate să nu fie chiar ceea ce este necesar.

Experiențele cu războaiele montane și urbane din Afganistan și Cecenia i-au determinat pe ruși să dezvolte un alt tip de vehicul blindat, unul capabil să angajeze mai multe ținte simultan, în special subunitățile de infanterie, care ar putea avea arme antitanc. Majoritatea tunurilor de tanc au o altitudine limitată, așa că nu pot lovi oamenii de pe acoperișuri sau nu pot trage în tranșee și au o rată de foc relativ scăzută. Rușii au folosit vehicule antiaeriene ZSU-23-4 Shilka în lupta urbană, înarmate cu tun de 23 de milimetri, care erau devastator de eficiente, dar vulnerabile din cauza blindajului lor ușor.

Noul vehicul blindat are arme cu tragere rapidă, capabile să lovească ținte oriunde ca un Shilka, dar dispun de protecția și mobilitatea unui tanc de luptă. Acestea funcționează în strânsă legătură cu tancurile și le protejează. În 2011, prima versiune a acestuia a intrat în serviciul de luptă.

“Tank Support Fighting Vehicle” sau Боевая машина поддержки танков în rusă ori BMPT se bazează pe șasiul unui tanc T-72 cu o turelă nouă, controlată de la distanță. Armamentul său principal este reprezentat de două tunuri automate stabilizate de 30 de milimetri, care trag 12 proiectile pe secundă fiecare. Patru lansatoare de rachete ghidate antitanc oferă capacitate împotriva țintelor mai grele. Unele versiuni au și o pereche de lansatoare automate de grenade de 30 de milimetri, fiecare controlată de propriul tunner, dar acestea nu sunt prezente pe altele. În general, tunul dublu oferă o cantitate înfricoșătoare de putere de foc pentru a lovi ținte.

Autotunul poate angaja ținte aeriene, cum ar fi dronele, precum și ținte de la sol, cu o rază efectivă de 2.000 de metri. Racheta dirijată grea Ataka are o rază de acțiune de 6.000 de metri și vine în versiuni antitanc și termobarice pentru a distruge buncăre și clădiri.

Protecția BMPT include un blindaj nou reactiv exploziv Relikt, conceput pentru a învinge cartușele antitanc, iar turela relativ mică o poate face mai puțin vulnerabilă.

Denumirea neoficială a acestui vehicul blindat plin de arme este “Terminator”.

Poate la fel de importanți sunt și senzorii: comandantul are o viziune panoramică de 360 de grade și poate partaja videoclipul cu trăgătorul pentru a indica ținte.

BMPT-urile au apărut de mai multe ori în Ucraina. Janes le-a remarcat debutul în luna mai și au fost observate recent în Lugansk. Și, potrivit rușilor, s-au descurcat bine.

“O sursă rusă a susținut, cu detalii interesante, că BMPT a avut APS [Active Protection System] bun, a provocat un număr remarcabil de victime și a fost în general bine privit”, a remarcat pe Twitter dr. Charles Knight, cercetător senior la UNSW din Australia.

Starshe Eddy, un blogger rus popular (și în general realist), spune pe canalul său Telegram că BMPT-urile s-au dovedit eficiente în mediile forestiere și urbane din Ucraina. El vrea ca Rusia să construiască cât mai multe astfel de mașini pe baza corpurilor vechi de T-72. În același timp, Eddy observă că transportoarele MT-LB echipate cu tunuri gemene de 23 de milimetri îndeplinesc uneori același rol, dar blindajul lor este inadecvat.

Rapoartele despre BMPT din mass-media de stat rusă, de exemplu de la agenția RIA Novosti, sunt exagerate, iar afirmații precum “inamicul a fost practic călcat în picioare” sau “inamicul a fugit la vederea Terminator” sună a propagandă. În mod similar, afirmațiile că BMPT-urile au respins loviturile de la rachetele Javelin ar trebui tratate cu prudență.

Dar există un sâmbure de adevăr aici: BMPT-urile sunt în luptă și nici unul nu a fost distrus.

În timp ce chiar și cele mai avansate tancuri rusești, inclusiv atât de popularul T-90M, au fost eliminate și capturate, printre cele 8.700 de vehicule rusești documentate ca fiind pierdute până acum, nu există nici măcar un singur BMPT. Este posibil ca acestea să fi fost desfășurate doar în număr mic și se știe că au fost construite doar aproximativ 300, dar acesta poate fi un indiciu că BMPT este mai robust și mai eficient decât majoritatea tancurilor. (Un videoclip din luna mai arată un BMPT care vine sub focul artileriei și se retrage, dar nu este clar dacă a fost avariat sau nu).

Poate că lipsa unei turele convenționale sau a unui sistem de stocare a muniției, din cauza cărora tancurile rusești sunt atât de predispuse să explodeze, fac ca BMPT-urile să aibă mai multe șanse de a supraviețui.

Este interesant și faptul că Ucraina și-a dezvoltat propria versiune a BMPT, cunoscută sub numele de Strazh (Sentinel), bazată pe șasiul unui tanc T-64. La fel ca BMPT, acesta are două tunuri automate susținute de rachete ghidate. A fost prezentat în 2019, dar nu există niciun semn că a intrat în producție.

BMPT este conceput pentru a depăși vulnerabilitatea tancului pe un câmp de luptă modern, plin de arme antitanc ușoare. Acesta poate ajunge ca ultimul vehicul în picioare și poate fi mai relevant pentru rezultatul războiului decât tancurile care au devenit un subiect vital de discuție.

Surse: forbes.com, riafan.ru.

Lasă un comentariu