Rudimentare, dar funcționale: Militarii ucraineni au găsit soluții pentru protejarea pieselor de artilerie împotriva dronelor kamikaze

foto

Potrivit portalului rusesc topwar.ru, dronele kamikaze de tip Lancet, folosite de armata rusă pentru a distruge artileria Forțelor Armate ale Ucrainei, au început recent să cauzeze multe probleme inamicului. Utilizarea sistemelor de război electronic, a sistemelor de apărare antiaeriană și a armelor de calibru mic împotriva acestora nu a fost eficientă, iar militarii ucraineni au inventat un alt mijloc de protecție – așa-numitele “plase anti-drone”, care sunt întinse peste echipamente sau arme. Primele rapoarte privind astfel de contramăsuri pentru drone au apărut în decembrie anul trecut.

Pe sursele rusești de pe Internet au fost postate o serie de fotografii cu un obuzier autopropulsat ucrainean de producție poloneză de tip Crab, peste care echipajul a întins o plasă metalică pentru a contracara dronele rusești. Se pare că aceasta a salvat instalația de artilerie de o dronă Lancet-3. Fotografiile arată o dronă blocată în plasă și care nu ajunge până la piesa de artilerie. Nu există detalii despre aceste poze, respectiv unde și când au fost făcute.

Anterior, pe surse ucrainene, au apărut în mod repetat informații despre faptul că dronele rusești au fost oprite cu ajutorul plaselor împotriva acestora. Au fost postate și fotografii cu aceste plase întinse peste arme. După cum s-a subliniat, pozele au fost realizate la pozițiile Forțelor Armate ale Ucrainei, data și locul nefiind indicate. În special, s-au arătat imagini în care, cu ajutorul unei astfel de plase, artileriştii ucraineni au încercat să acopere un obuzier american M777.

Eficiența unei astfel de protecții nu este cunoscută, ținând cont de faptul că majoritatea plaselor nu sunt metalice, ci de camuflaj obișnuit. În cazul tunurilor autopropulsate poloneze, a fost folosită o plasă metalică, aceasta fiind cea care a oprit Lancet-ul rusesc. Anterior, surse ucrainene au distribuit imagini cu două drone rusești de atac Lancet-3M, care se presupune că au rămas blocate într-o plasă de camuflaj întinsă peste un tanc T-72M al Forțelor Armate ale Ucrainei. Este posibil ca aceste imagini să fi fost cele care i-au inspirat pe militarii ucraineni să folosească plasele metalice ca instrument de protecție.

Sursa: topwar.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s