O navă americană s-a apropiat de Marea Neagră pentru prima dată de la începerea conflictului din Ucraina. USS Nitze a efectuat o escală la Istanbul

foto

Mai multe surse turcești au informat că, pe 03.02.2023, distrugătorul american Nitze a efectuat o escală în portul Istanbul. Este pentru prima dată de la începutul invaziei militare rusești din Ucraina când o navă americană se apropie atât de mult de Marea Neagră.

Distrugătorul USS Nitze a sosit vineri la Istanbul, pentru o vizită programată în Turcia. Nava din clasa Arlegh Burke face parte din gruparea navală a portavionului american George H.W. Bush, care operează în zona de responsabilitate a Flotei a șasea a SUA, pentru a apăra interesele americane, precum și pe cele ale statelor aliate și partenere.

Potrivit reprezentanților Forțelor Navale americane, vizita distrugătorului în Turcia oferă oportunitatea consolidării parteneriatului de lungă durată dintre cele două state.

“Operațiile comune ale Turciei cu Marina SUA în Marea Mediterană întăresc puterea Alianței și sporesc interoperabilitatea în cadrul NATO. Marea Mediterană reprezintă o cale navigabilă critică pentru comerțul maritim și stabilitatea din întreaga Europă. Marina americană operează în mod curent în această zonă, în strânsă coordonare cu aliații și partenerii săi regionali”, a menționat ambasadorul american în Turcia, Jeff Flake.

După cum a declarat acesta, distrugătorul USS Nitze, cu 340 de marinari la bord, urmează să părăsească portul Istanbul, dar va mai rămâne câteva zile în zonă. 

Comentariu remnmilitaryblog.com: Conform Convenției de la Montreux din anul 1936, în urma declanșării ostilităților din Ucraina, Turcia a închis Strâmtoarea Bosfor pentru navele de luptă aparținând părților implicate în conflict, precum și pentru cele din statele neriverane.

În aceste condiții, navele de luptă americane și din alte state membre NATO, care intrau periodic în Marea Neagră, îndeplinesc acum misiuni curente în Marea Mediterană și în mările adiacente.

Portavionul american George H.W. Bush și navele din cadrul grupării acestuia se deplasează în raioane martime din Marea Mediterană, Marea Ionică sau Marea Adriatică.

Surse: aa.com.tr, trtworld.com, t.me.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s