Rușii au intensificat bombardarea Regiunii Odesa. A fost lovită inclusiv Insula Șerpilor

foto

Potrivit portalului rusesc topwar.ru, reprezentanții militari ucraineni au semnalat, pe 11.02.2023, o activitate ridicată a trupelor ruse în Regiunea Odesa din Ucraina, unde, în ultimele zile, au fost efectuate mai multe lovituri asupra unor obiective ucrainene.

Anterior, pe Internet au apărut imagini, în care se presupune că, o dronă maritimă necunoscută atacă podul feroviar din Zatoka, lângă Odesa. Aici a avut loc o explozie în zona unuia dintre pilonii de susținere ai podului, fapt ce ar fi putut deteriora semnificativ structura acestuia.

În raportul său din dimineața de 11 februarie, Comandamentul operațional Sud din cadrul Forțelor Armate ale Ucrainei nu menționează acest lucru, în schimb informează că aeronavele rusești au atacat Insula Șerpilor. În vara anului 2022, trupele rusești au părăsit această insulă, care din punct de vedere teritorial aparține Regiunii Odesa, după care trupele ucrainene au debarcat pe aceasta.

După ceva timp, armata ucraineană a început noi activități pe insulă, în vederea restabilirii infrastructurii de supraveghere. Pe insula din Marea Neagră au fost livrate, în special, echipamente de urmărire (conform unor surse, fabricate în străinătate), precum și generatoare electrice.

Acum, așa cum se arată în raportul Serviciului de presă al Comandamentul operațional Sud al Forțelor Armate ale Ucrainei, bombardiere rusești de tip Su-24M au aruncat mai multe bombe aeriene asupra Insulei Șerpilor. Raportul nu face referire la obiectivele care au fost vizate de bombardamente, însă ar putea fi vorba despre echipamentele livrate anterior.

În informațiile prezentate de partea ucraineană se face referire și la alte atacuri împotriva infrastructurii critice a Ucrainei de la granița cu Republica Moldova, respectiv frontiera cu Transnistria.

“Teritoriul Regiunii Odesa a fost bombardat de mai multe ori pe parcursul zilei de ieri. Au fost folosite inclusiv rachete de croazieră Onyks, care au fost lansate de pe teritoriul Peninsulei Crimeea”, se arată în comunicatul de presă al Comandamentul operațional Sud. 

Comentariu remnmilitaryblog.com: În cursul zilei de 10 februarie, trupele ruse au executat un nou atac masiv cu rachete de croazieră asupra teritoriului Ucrainei, primul din această lună.

După cum a anunțat Ministerul rus al Apărării, atacul a vizat, în special, instalații ale sistemului energetic, care asigură funcționarea întreprinderilor din industria de apărare și a sistemului de transport din Ucraina. Au fost folosite rachete de croazieră cu bazare maritimă, terestră și aeriană, precum și vehicule aeriene fără pilot.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konashenkov, a declarat că toate țintele indicate au fost lovite. Lucrările industriilor consumatoare de energie din complexul militar industrial au fost oprite. De asemenea, “transferul de arme, muniție și rezerve străine pe calea ferată în zonele de luptă a fost blocat”.

Partea ucraineană a informat că atacul rusesc din 10 februarie a inclus lansarea a peste 70 de rachete de croazieră, din care aproximativ 60 au fost interceptate.

Statistici anterioare au indicat faptul că, în perioada octombrie 2022 – ianuarie 2023, trupele ruse au lansat asupra teritoriului Ucrainei 728 de rachete. Cele mai puternice lovituri au fost efectuate în luna decembrie, când au fost întrebuințate 235 de rachete.

Surse: topwar.ru, militarynews.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s