Grecia nu va transfera Ucrainei sistemele de rachete S-300, pe care le consideră necesare pentru apărarea împotriva amenințării turcești

foto

În cadrul unui interviu acordat postului de televiziune ERT 1, ministrul grec al apărării, Nikos Panagiotopoulos, a declarat, pe 23.02.2023, că Grecia nu intenționează să transfere la Kiev sistemele de rachete antiaeriene de tip S-300 dislocate pe Insula Creta, deoarece acest lucru ar slăbi apărarea țării în fața amenințărilor venite din partea Turciei.

Ministrul a subliniat că “în niciun caz” sistemele S-300 nu vor putea fi livrate Ucrainei.

S-300 a fost achiziționat și a ajuns în Grecia din anumite motive și, atâta timp cât aceste motive există, nu vom fi de acord cu niciun fel de slăbire a sistemului nostru de apărare”, a spus Panagiotopoulos.

Pe de altă parte, ministrul grec al apărării a menționat că întreținerea complexelor S-300 din Grecia “devine din ce în ce mai dificilă”.

“Atunci când sistemele vor fi imposibil de întreținut, se va decide dacă acestea vor fi înlocuite. Dar, acel moment nu a venit încă”, a precizat ministrul.

La sfârșitul lunii septembrie a anului treccut, autoritățile de la Ankara au acuzat Grecia că a încălcat statutul demilitarizat al insulelor din Marea Egee. Ministrul de externe grec, Nikos Dendias, a avertizat, într-o serie de scrisori adresate șefului diplomației europene, Josef Borrell, și secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, asupra amenințării unui conflict grav cu Turcia. De asemenea, în luna octombrie, Statele Unite nu au exclus ca Turcia să atace Grecia.

Surse: tass.ru, vz.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s