Croația va furniza Ucrainei 14 elicoptere de tip Mi-8 de fabricație sovietică

foto

Portalul rusesc topwar.ru a informat, pe 26.02.2023, că autoritățile din Croația se pregătesc să transfere în Ucraina un lot de elicoptere de fabricație sovietică din dotarea Forțelor Aeriene croate. Aparatele au fost deja retrase din serviciul operativ și este în curs de pregătire înainte de a fi trimis în Ucraina.

Zagrebul va trimite la Kiev un total de 14 elicoptere, dintre care 12 sunt de tip Mi-8MTV-1 și două Mi-8T. În prezent, o parte dintre elicoptere se află la Centrul tehnic de aviație din Velika Gorica, lângă Zagreb, unde sunt întreținute și pregătite pentru transportul în Ucraina. Trimiterea echipamentului preliminar este planificată în următoarele zece zile.

Tehnica de aviație va fi livrată în două loturi formate din șapte elicoptere fiecare. Un lot va fi demontat și livrat sub această formă în Polonia, iar de acolo în Ucraina. Celelalte șapte elicoptere vor zbura singure către noul beneficiar, deoarece au încă o resursă de zbor nefolosită, iar starea tehnică le permite acest lucru. De asemenea, acestea vor fi livrate inițial în Polonia.

Planurile Croației de a preda elicopterele Ucrainei au fost anunțate în luna noiembrie a anului trecut. După cum a relatat presa croată la acea vreme, aceste elicoptere aproape și-au epuizat durata de zbor și aveau nevoie de întreținere, pe care o puteau asigura în Ucraina. În general, Zagrebul intenționa să transfere aceste 14 elicoptere de tip Mi-8 la Kiev încă din 2014, când a început confruntarea din Donbas, plănuind ca Statele Unite să furnizeze, în schimb, elicoptere de fabricație americană gratuit. Însă, înțelegerea nu s-a realizat, deoarece americanii i-au refuzat pe croați.

Potrivit reprezentanților militari de la Zagreb, elicopterele Mi-8MTV-1 nu au echipamentele necesare pentru a realiza interoperabilitatea cu NATO, așa că este mai ușor să fie transferate Ucrainei, decât să treacă printr-o revizie majoră. Mai mult decât atât, Ucraina are deja experiență, reparând și anterior elicoptere de acest tip.

Sursa: topwar.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s