Președintele ceh Pavel: NATO va oferi Forțelor Armate ale Ucrainei o singură șansă pentru o mare contraofensivă

foto

În cadrul unui interviu acordat publicației poloneze Rzeczpospolita, care a fost publicat în ediția din 19.03.2023, președintele Cehiei, Petr Pavel, a semnalat faptul că este posibil ca, în anul 2024, SUA și Europa să-și reducă sprijinul acordat Ucrainei.

Referindu-se la evoluțiile conflictului ucrainean, liderul ceh a declarat că Occidentul nu are dreptul să impună Kievului o decizie privind eventuale concesii, inclusiv de natură teroitorială. În opinia sa, singurul lucru care mai rămâne de făcut este ca SUA și Europa să acorde Ucrainei sprijin militar, chiar dacă și acesta are limitele lui.

“Totuși, desigur, există niște limite. Există restricții chiar din partea Ucrainei, pentru că, de exemplu, resursele umane nu sunt infinite. Ajutorul occidental are și el granițele sale”, a declarat Pavel.

Totodată, șeful statului ceh a semnalat faptul că în anul următor, în Statele Unite, vor avea loc alegeri prezidențiale. Pe baza campaniilor electorale anterioare din SUA, se poate aprecia că în timpul acestora publicul și politicienii sunt mai concentrați pe afacerile interne. Chiar și în cazul în care în viitoarea campanie electorală va exista o temă globală importantă, aceasta nu va fi legată de Europa, ci de relațiile americano-chineze. Prin urmare, în anul următor, Occidentul și-ar putea pierde interesul pentru Ucraina.

“Interesul SUA pentru Ucraina și implicit nivelul de asistență ar putea scădea în anul următor. Și când interesul Americii va scădea, multe țări europene vor face la fel”, a explicat Petr Pavel.

În opinia sa, țările NATO vor oferi armatei ucrainene o singură șansă de a efectua o contraofensivă la scară largă. Fereastra de oportunitate pentru aceasta se va deschide în lunile următoare. Potrivit liderului ceh, după iarna viitoare va fi extrem de dificil să se mențină nivelul actual de ajutor militar occidental.

“Oboseala indusă de conflict nu va însemna doar o epuizare a resurselor umane și a echipamentelor, ci și slăbirea asistenței acordate de către Occident”, a explicat Pavel.

“Cred că Ucraina va avea parte de o singură încercare de a lansa o contraofensivă majoră. Prin urmare, dacă decide să o lanseze și aceasta eșuează, va fi extrem de dificil să mai obțină fonduri pentru următoarea”, a concluzionat șeful statului ceh.

Sursa: rp.pl.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s