Armenia se îndepărtează din ce în ce mai mult de Rusia. Autoritățile de la Moscova pregătesc măsuri de răspuns

foto

În cadrul unui interviu acordat ziarului Vzglyad și publicat în ediția din 28.03.2023, politologul rus Vadim Trukhachev a semnalat faptul că Armenia se înclină din ce în ce mai mult spre integrarea europeană și se îndepărtează de Rusia.

Potrivit precizărilor acestuia, contradicțiile accumulate de-a lungul deceniilor de parteneriat sunt exacerbate acum de Moscova și Erevan.

“Procesul de distanțare a Armeniei de Rusia a început cu mult timp în urmă. Armenia intenționează, evident să se îndrepte spre Occident, iar decizia de a adera la Statutul de la Roma este o confirmare clară a acestui lucru. De-a lungul deceniilor de relații strânse, ambele părți au acumulat multe întrebări una pentru alta. Punctul culminant a fost reprezentat de cel de-al doilea război din Karabakh, în care Armenia a contat pe sprijinul necondiționat al Rusiei”, a spus Trukhachev.

Potrivit politologului rus, Erevanul este încrezător că țările europene vor putea rezolva problemele de securitate din regiune, dar această opinie este eronată.

Ca un alt motiv pentru agravarea contradicțiilor dintre Rusia și Armenia, Trukhachev a numit schimbarea generațiilor în elita politică a Armeniei.

“Generațiile de politicieni se schimbă, iar pentru mulți trecutul comun sovietic rămâne o etapă istorică trecută. La Erevan, Rusia este percepută acum ca un stat străin, cu care este necesar să se comunice numai pe baza unor interese pragmatice. Și, în acest sens, divorțul dintre cele două țări devine inevitabil”, a menționat politologul.

După cum a precizat Trukhachev, Moscova are însă ceva de răspuns la schimbarea de orientare a Armeniei.

“Rusia și-ar putea reconsidera politica de migrație față de republica caucaziană, deoarece destul de mulți cetățeni ai acestei țări încă vin la noi să lucreze. O altă direcție a răspunsului nostru ar putea consta în reducerea fluxurilor de investiții către Armenia”, a concluzionat Trukhachev.  

Comentariu remnmilitaryblog.com: În urmă cu câteva zile, Armenia a aderat la Statutul de la Roma, fapt ce ar permite arestarea pe teritoriul armean a președintelui rus, Vladimir Putin, care a primit recent un mandat de arestare din partea Curții internaționale de justiție de la Haga.

Probabil că acest demers va fi considerat sfidător la Moscova, iar în relațiile dintre cele două state vor urma evoluții imprevizibile.

Așa cum a precizat și politologul rus, divergențele dintre Armenia și Rusia au culminat în urma conflictului recent dintre Armenia și Azerbaidjan pentru Nagorno-Karabakh. Armenia, membră a Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC), a solicitat sprijin militar din partea organizației, din care fac parte șase state și este condusă de Rusia. Partea rusă, aflată în relații apropiate și cu Azerbaidjanul, care nu este membru al OTSC, a ezitat să intervină în sprijinul Armeniei, propunând o soluție politică, soldată în cele din urmă cu trimiterea unei misiuni rusești de menținere a păcii în Nagorno-Karabakh.

Trebuie precizat faptul că Rusia dispune în Armenia de o puternică bază militară și nu va accepta cu ușurință balansarea Erevanului către Occident. În aceste condiții, este posibil ca Armenia să aibă soarta Georgiei și a Ucrainei, alte două state din proximitatea Rusiei, care s-au desprins din sfera sa de influență și au plătit cu pierderea unor teritorii, în urma unor invazii militare.    

Sursa: topcor.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s