Pentru prima dată în istorie, Cehia va nominaliza explicit Rusia și China drept amenințări la adresa securității statului

foto

În cadrul unui interviu acordat pentru serverul iROZHLAS.cz, directorul Secției politică și strategie de apărare din cadrul Ministerului ceh al Apărării, Jan Jireš, a declarat, pe 08.04.2023, că, pentru prima dată în documentele sale strategice, Cehia numește Rusia și China drept amenințări la adresa securității statului.

Potrivit precizărilor acestuia, până acum, în cele două documente principale ale politicii cehe de securitate și apărare, au apărut formulări generale precum “unele state” sau “instabilitate și conflicte regionale în zona euro-atlantică”.

După cum a declarat Jireš, oficiali din Ministerele Apărării și Afacerilor Externe lucrează la documentele care definesc pozițiile, ambițiile și planurile cehe în politica de securitate și apărare. Este vorba despre Strategia de Securitate și Strategia de Apărare, ale căror versiuni valabile în prezent sunt depășite din cauza invaziei ruse în Ucraina.

“Ambele documente vor menționa în mod explicit autorii celor mai mari amenințări. Pe lângă terorism, Rusia și China vor fi acolo”, a menționat Jireš.

Strategia de Securitate a Republicii Cehe datează din 2015, iar Strategia de Apărare din 2017. Ele au fost urmate de alte documente strategice, respectiv Perspectiva pe termen lung pentru apărare și Conceptul de construcție al Armatei Cehiei. În versiunile anterioare ale documentelor strategice, se vorbește vag despre “unele state care urmăresc să revizuiască ordinea internațională existentă”, respectiv despre Federația Rusă, care “își realizează deschis ambițiile de putere în Europa de Est, inclusiv prin folosirea forței militare”. În documente nu există însă o nominalizare directă a Rusiei ca o amenințare pentru securitatea Republicii Cehe.

“În mediul ceh, acest fapt reprezintă o schimbare. Pe de altă parte, nu este nimic surprinzător, deoarece noul concept strategic al NATO este explicit în ceea ce privește inițiatorii principalelor amenințări la adresa securității”, a subliniat Jireš.

Republica Cehă, în calitate de stat membru al Alianței Nord-Atlantice, a fost de acord cu noul concept strategic al NATO în iunie anul trecut, la summitul de la Madrid. “Acum îl vom transforma doar în documente strategice naționale în domeniul apărării și securității”, a adăugat Jireš.

În noul concept strategic, NATO descrie Rusia drept „cea mai semnificativă și cea mai directă amenințare la adresa securității, păcii și stabilității alianței în zona euro-atlantică”. Alianța mai precizează că nu mai poate considera Rusia drept un partener. China este și ea menționată pentru prima dată în conceptul strategic al NATO. Conform documentului, “China reprezintă o provocare la adresa intereselor, securității și valorilor alianței”.

Sursa: ceskenoviny.cz.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s