Rușii au dezvoltat un nou complex de comunicații cu elemente de inteligență artificială pentru avioanele de vânătoare de tip Su-57

foto

Corporația de stat Rostec din Federația Rusă a prezentat, pe 21.04.2023, un nou sistem de comunicații pentru cele mai moderne avioane de vânătoare rusești de tip Su-57. Potrivit centrului de presă al dezvoltatorului, modernizarea complexului de comunicații va îmbunătăți calitatea transferului de informații între aeronave și sistemele terestre.

Noul set de facilități de comunicații digitale de la bord a fost dezvoltat folosind tehnologii de inteligență artificială. Acesta funcționează în benzile de frecvență înaltă și foarte înaltă și are o protecție sporită împotriva războiului electronic.

“Echipamentul asigură fiabilitatea transmiterii informațiilor datorită codificării imune la zgomot, intercalării simbolurilor în mesaj, sincronizării timpului comun în procesarea semnalului, posibilității transmiterii simultane a mesajelor pe canale paralele, creșterii intervalului de comunicare stabilă, precum și utilizării tehnologiilor de inteligență artificială”, se arată în comunicatul de presă al Rostec, citat de lenta.ru.

Specialiștii militari ruși apreciază că cel mai important lucru constă în faptul că noul complex de comunicații al aeronavei Su-57 are securitate maximă față de războiul electronic. În plus, inginerii ruși au rezolvat problema îmbunătățirii interacțiunii prin intermediul noilor canale de comunicații între aeronavă și drona S-70 Okhotnik. În viitor, un avion de luptă va controla patru drone de acest tip și, pentru o eficiență maximă a interacțiunii, sunt necesare comunicații fiabile, imune la zgomot.

Se remarcă faptul că raza maximă de transmitere a informațiilor prin noul sistem de comunicații ajunge la 1.500 de kilometri, ceea ce va permite avionului de vânătoare să controleze dronele la o distanță absolut sigură față de sistemele de apărare antiaeriană ale adversarului. 

Comentariu remnmilitaryblog.com: Noile echipamente de comunicații pentru avionul de vânătoare de tip Su-57 au fost dezvoltate de specialiștii societății Polet a holdingului Roselektronika (parte a corporației Rostec) și au fost incluse în complexul de comunicații S-111.

Brevetul pentru invenție a fost prezentat la Salonul Internațional de Invenții și Tehnologii Inovatoare de la Moscova “Arhimedes-2023”.

În august 2022, reprezentanții holdingului Roselektronika au anunțat că sistemul de comunicații de la avionul de vânătoare de generația a cincea Su-57 va fi folosit și la aeronava de perspectivă Checkmate, cu un singur motor.

Surse: lenta.ru, topcor.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s