Rușii au lansat la apă încă un submarin purtător de rachete Kalibr. “Mozhaisk” este al cincilea submarin destinat Flotei din Oceanul Pacific

foto

Agenția de presă rusă Interfax a informat că, pe 27.04.2023, la Șantierul naval al Amiralității din Sankt Petersburg (parte a Corporației întrunite constructoare de nave), a fost lansat la apă submarinul diesel-electric multirol Mozhaisk, destinat Flotei ruse din Oceanul Pacific (FROP).

“Submarinele Proiect 636.3, dintre care face parte și Mozhaisk, sunt o armă formidabilă a Marinei Ruse, care are un potențial uriaș de modernizare”, a declarat joi comandantul-șef al Forțelor Navale ale Federației Ruse, amiral Nikolai Evmenov, în timpul ceremoniei de lansare la apă a submarinului.

În urma lansării, Mozhaisk va fi acostat la chei în Șantierul Naval al Amiralității, unde va începe testele de uzină.

“După câteva luni de testare, Mozhaisk va ieși în Marea Baltică pentru a prezenta clientului toate caracteristicile sale. Îl asigur pe comandamentul-șef al Forțelor Navale că anul acesta drapelul Sfântului Andrei va fi arborat pe submarin”, a declarat în timpul ceremoniei Andrei Veselov, directorul general al Șantierului Naval al Amiralității.

Mozhaisk este al cincilea dintr-o serie de șase submarine Proiect 636.3 construite la Șantierul Naval al Amiralității pentru FROP. Aceasta a inclus deja submarinele Petropavlovsk-Kamchatsky, Volkhov, Magadan și Ufa. Construirea submarinelor Mozhaisk și Yakutsk (al șaselea din serie) a început în august 2021.

Mozhaisk face parte din generația a treia de submarine diesel-electrice, care au fost dezvoltate de specialiștii Centrului de proiectare pentru tehnică navală Rubin.

Submarinele Proiect 636.3 au o autonomie de 45 de zile și se pot scufunda la o adâncime maximă de 300 de metri. Acestea dispun de șase tuburi pentru lansarea torpilelor și pot atinge o viteză de 18 noduri în imersiune. Echipajul este format din 52 de membri.

Submarinele de acest tip sunt purtătoare de rachete de croazieră de tip Kalibr, produse de societatea Novator din cadrul concernului Almaz-Antey. 

Comentariu remnmilitaryblog.com: Submarinele rusești Proiect 636.3 din clasa Varshavyanka și-au confirmat eficiența în timpul conflictelor din Siria și din Ucraina, unde au efectuat lansări multiple de rachete de croazieră de tip Kalibr asupra unor ținte terestre.

Înaintea seriei de șase submarine de acest tip destinate FROP, Șantierul Naval al Amiralității a produs alte șase submarine Proiect 636.3 pentru Flota rusă din Marea Neagră.

Potrivit planurilor curente ale Forțelor Navale, după seria destinată FROP vor mai fi produse un submarin pentru Flota din Marea Baltică și șase submarine pentru Flota de Nord.   

Sursa: militarynews.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s