Cehia va livra Ucrainei două complexe de apărare antiaeriană KUB. În analiză și posibilitatea furnizării de avioane L-159

foto

În cadrul unui interviu acordat postului național de radio, președintele ceh, Petr Pavel, a declarat, pe 10.05.2023, că Republica Cehă va preda Ucrainei două complexe de apărare antiaeriană de tip KUB și rachetele aferente pentru acestea. Șeful statului ceh a precizat că este, de asemenea, oportun să se analizeze problema donării către Ucraina a unor avioane de luptă L-159 de producție cehă. După cum a spus acesta, Republica Cehă a furnizat deja Ucrainei aproximativ o sută de tancuri și un număr similar de transportoare blindate.

Potrivit declarațiilor lui Pavel, Ucraina are nevoie de aviație pentru pregătirea fazei decisive a războiului. El a amintit că țările occidentale au fost până acum reticente în furnizarea de avioane de luptă moderne, deoarece pregătirea pentru utilizarea lor durează relativ mult timp și, de asemenea, pentru că aeronavele conțin sisteme clasificate. Națiunile aliate nu doresc ca aceste dispozitive să cadă în mâinile Rusiei.

„Dar știu că negocierile sunt în desfășurare și nu trebuie să fim surprinși dacă, în cele din urmă, Ucraina va obține avioane de vânătoare F-16, poate cu o parte demontată din aceste echipamente”, a menționat Pavel.

În opinia lui Pavel, factorul decisiv pentru Ucraina este reprezentat de furnizarea unor cantități suficiente de echipamente blindate și muniție. „Asta este ceea ce îi lipsește Ucrainei, pentru că partea decisivă a bătăliei va trebui să aibă loc pe teren”, a spus el. Acesta a reamintit că Ucraina a primit deja aproximativ 100 de tancuri, tot atâtea vehicule blindate și multă muniție din Cehia. El a menționat că două sisteme de apărare antiaeriană KUB cu un număr relativ mare de rachete sunt acum în stadiul de livrare, pe care Ucraina le poate folosi imediat, deoarece are soldați pregătiți pentru acest tip de tehnologie. Sistemul sovietic KUB, supranumit „cele trei degete ale morții” din cauza aspectului său, este folosit pentru a lovi avioane sau elicoptere. În dotarea armatei cehe, acesta urmează să fie înlocuit cu sisteme de rachete SPYDER din Israel.

După cum a menționat Petr Pavel în interviu, Cehia poate furniza Ucrainei și muniție, nu numai din resurse proprii, ci și din țările terțe, în care partea cehă este foarte activă.

„Poate merită să ne gândim dacă am putea oferi Ucrainei și avioanele noastre L-159 cu o anumită viziune și perspectivă asupra reînarmării, deoarece acestea, ca aeronave de sprijin aerian direct, ar putea ajuta în mod semnificativ Ucraina într-o contraofensivă”, a concluzionat Pavel.

Surse: irozhlas.cz, ceskenoviny.cz, tass.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s