Exact la un an după cucerirea Mariupolului, șeful PMC Wagner a anunțat preluarea controlului integral asupra localității Bahmut

foto

Potrivit agenției ruse de presă Interfax, pe 20.05.2023, șeful companiei militare private (PMC) Wagner din Rusia, Evgheni Prigojin, a anunțat preluarea controlului integral asupra localității Artemovsk (Bahmut) din Republica Populară Donețk.

“Astăzi… Bahmutul a fost luat complet”, a declarat Prigojin, al cărui anunț a fost difuzat de serviciul său de presă.

Informația a fost confirmată atât de luptătorii de la fața locului, cât și de comandanții militari ruși. În special, mesajul că localitatea Bahmut a fost cucerită integral a fost publicat pe canalul său Telegram de către Alexander Sladkov, unul dintre cei mai populari corespondenți de război din Rusia.

Cu o zi înainte, pe Internet au început să apară declarații ale unor militari ucraineni potrivit cărora “Bahmutul a fost predat”. În același timp, Evgheni Prigojin anunța că “sub controlul inamicului a mai rămas doar o jumătate de kilometru pătrat de teritoriu în vestul orașului”.

Potrivit surselor rusești, mai multe grupuri aparținând Brigăzii 3 Independente a așa-numitei „gărzi ofensive” au fost lichidate.

Luptătorii PMC Wagner au început să înainteze în afara orașului Bahmut, în special în direcția Hromovo, prin care trece drumul către Chasovy Yar. Înaintarea grupurilor de asalt este asigurată de focul dens al artileriei, inclusiv de pe înălțimile de pe flancuri.

Presa rusă semnalează faptul că “eliberarea” localității Bahmut s-a produs pe 20 mai, exact la un an de la cucerirea orașului Mariupol. În acea zi din 2022, militanții Azov și cei care li se alăturaseră anterior s-au predat la Azovstal. 

Comentariu remnmilitaryblog.com: Cucerirea localității Bahmut de către trupele ruse poate contribui la declanșarea unor noi acțiuni ofensive în scopul avansării către localitățile Kramatorsk și Slavyansk din nordul Republicii Populare Donețk.

Potrivit specialiștilor militari ruși, acest lucru ar trebui să fie mult mai simplu, după depășirea fortificațiilor din Bahmut.

Cu toate acestea, trupele ruse nu vor avea o misiune ușoară la vest de Bahmut, unde militarii ucraineni au declanșat propria ofensivă și au înregistrat anumite succese pe flancurile localității.

Așadar, în concluzie, se poate aprecia că cel mai probabil anunțurile rusești despre preluarea localității Bahmut sunt reale, ținând cont de faptul că de mai mult timp rușii controlau peste 90% din aceasta, iar singurele lupte care se mai duceau în oraș erau în cartierele vestice. Însă, ținând cont de întăririle aduse în regiune în ultima perioadă de armata ucraineană, este foarte probabil ca intensitatea luptelor să nu scadă prea mult.

Surse: militarynews.ru, topwar.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s