Federația Rusă poate construi complexul terestru de rachete Kalibr până la sfârșitul anului 2019

Agenția de presă rusă Tass, citând o sursă din industria de rachete, a informat, pe 07.02.2019, că Federația Rusă poate construi complexul de rachete Kalibr cu bazare terestră și poate pregăti producerea acestuia în serie chiar înainte de sfârșitul anului 2019.

Sursa a explicat că dezvoltarea unei versiuni terestre a complexului nu are nevoie de prea mult timp, deoarece racheta Kalibr cu rază mare de acțiune se află deja în dotarea Forțelor Navale și a fost întrebuințată, cu succes, în campania din Siria. „Pentru a putea folosi această rachetă în versiunea de la sol, trebuie făcute doar anumite schimbări în sistemul său de conducere și trebuie înlocuit software-ul”, a spus sursa.

Anterior, ministrul rus al apărării, general de armată Serghei Șoigu, a precizat că versiunea terestră a complexului Kalibr cu o rachetă cu rază mare de acțiune va fi dezvoltată în perioada 2019-2020. Aceasta este o măsură în oglindă și reprezintă o reacție la încercările SUA de a construi o rachetă cu rază de acțiune mai mare de 500 de kilometri, în urma denunțării Tratatului INF.

Comentariu remnmilitaryblog.com: Racheta de croazieră 3M14 întrebuințată de complexele navale Kalibr-NK (nave de suprafață) și Kalibr-PL (submarine) este destinată pentru distrugerea țintelor terestre și are o bătaie între 1.500 și 2.600 de kilometri, în funcție de ogiva folosită (convențională sau nucleară).

În timpul campaniei din Siria, Forțele Navale ale Federației Ruse au lansat, de pe nave de suprafață și submarine, aproximativ 100 de rachete 3M14.

Distanța cea mai mare la care a fost efectuată o lansare a fost de aproximativ 1.400 de kilometri, din acvatoriul Mării Caspice.

România este amenințată deja  de rachetele Kalibr cu bazare navală, Flota rusă din Marea Neagră dispunând de 12 platforme de lansare a acestora (șase submarine și șase nave de suprafață). La acestea trebuie adăugate navele de suprafață purtătoare de rachete Kalibr de la Flotila din Marea Caspică, și chiar de la Flota din Marea Baltică.

Amenințarea Kalibr pentru România va crește în urma amplasării acestor rachete pe platforme terestre. Probabil, Federația Rusă va disloca primele complexe terestre în punctele cele mai vestice, respectiv Regiunea Kaliningrad și Peninsula Crimeea.

Sursa: tass.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s