Cotidianul francez Le monde a subliniat profunzimea divizării dintre SUA și Europa

Reporterii ziarului francez Le Monde, Sylvie Kaufmann și Thomas Wieder, au informat, pe 18.02.2019, că, în cadrul Conferinței de Securitate de la München, s-a semnalat o deteriorare dramatică a relațiilor transatlantice și a fost arătată starea reală a lucrurilor.

Jurnaliștii au remarcat că politicienii s-au confruntat, din nou, cu mari dezacorduri asupra mai multor probleme cheie. În opinia lor, Europa este nemulțumită de faptul că Statele Unite și-au retras, în mod neașteptat, trupele din Siria și, de fapt, au renunțat la responsabilitatea pentru situația din regiune. De asemenea, țările europene acuză faptul că Washingtonul s-a retras dintr-o înțelegere nucleară cu Iranul și a denunțat Tratatul privind eliminarea rachetelor cu rază scută și medie de acțiune încheiat cu Federația Rusă. În plus, partenerii transatlantici au dispute privind gazul rusesc, situația din Venezuela și chiar compania chineză Huawei, spun autorii materialului.

Dar, în pofida tuturor acestor lucruri, delegația SUA, reprezentată de vicepreședintele Mike Pence, pe un ton moral, le-a spus liderilor europeni ce să facă. Însă, prelegerea americană, saturată de avertismente și reproșuri, a fost primită „cu răceală”, se spune în articol.

Potrivit jurnaliștilor, cancelarul german, Angela Merkel, a răspuns fără greutate la cererile SUA. Ea a recunoscut că a fost șocată de poziția președintelui american, Donald Trump, care a numit importul de mașini europene drept o amenințare la adresa securității naționale. În același timp, Merkel a subliniat, cu indignare, că politica nucleară a Washingtonului față de Federația Rusă și Iran, în primul rând, amenință securitatea europenilor.

Autorii articolului au subliniat că un astfel de răspuns puternic din partea Germaniei, care de mai bine de o jumătate de secol a fost aliatul cel mai credincios al Washingtonului pe continentul european, spune multe despre divizarea relațiilor dintre Europa și Statele Unite.

Sursa: ria.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s