Federația Rusă va dezvolta o rachetă Kalibr-M cu bazare terestră, cu o bătaie de 4.500 de kilometri

O sursă aparținând industriei constructoare de rachete din Federație Rusă a declarat, pe 23.02.2019, pentru Agenția de presă Tass, că racheta de croazieră cu bazare navală Kalibr-M, cu o bătaie de peste 4.500 de kilometri, va fi dezvoltată și într-o versiune cu bazare terestră, în legătură cu posibila ieșire a SUA din Tratatul INF.

Anterior s-a anunțat doar despre dezvoltarea versiunii navale a rachetei. După cum a precizat în luna ianuarie 2019 pentru Tass o sursă din cadrul Complexului Militar Industrial, se desfășoară lucrări de cercetare-dezvoltare pentru producerea pentru Forțele Navale a unei noi rachete de croazieră de mare precizie, Kalibr-M, a cărei bătaie maximă va depăși 4.500 de kilometri. Aceasta a precizat că racheta este inclusă în Programul de stat pentru înzestrare până în anul 2027. Racheta se deosebește de actualele rachete Kalibr aflat în dotare nu numai prin bătaia mai mare, dar și prin dimensiunile mai mari și ogiva mai puternică.

SUA a anunțat că își suspendă începând cu 02 februarie 2019 obligațiile din Tratatul INF și peste șase luni va ieși definitiv din tratat, dacă Federația Rusă nu va adopta măsuri de revenire la respectarea termenilor acestuia. Pe 02 Februarie 2019 și Federația Rusă și-a anunțat suspendarea participării la Tratatul INF.

După cum a precizat pe 05 februarie 2019 ministrul rus al apărării, general de armată Serghei Șoigu, în perioada 2019-2020 va fi dezvoltată o versiune terestră a rachetei de croazieră Kalibr aflată în prezent în dotarea Forțelor Navale. Potrivit declarațiilor sale, aceasta va fi una din măsurile de răspuns în oglindă adoptate ca urmare a lucrărilor desfășurate de SUA pentru dezvoltarea unei rachete cu bazare terestră cu rază de acțiune de peste 500 de kilometri, ceea ce reprezintă o încălcare din partea Washingtonului a prevederilor Tratatului INF.

Sursa: tass.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s