Federația Rusă și Ucraina au încheiat un protocol privind împărțirea cotelor de pește în Marea Azov

Președintele Agenției de Stat pentru Pescuit din Ucraina, Yaroslav Belov, a anunțat, pe 27.02.2019, semnarea de către Kiev a unui protocol cu Federația Rusă privind distribuirea cotelor de pescuit în Marea Azov, în cadrul căruia s-a convenit inclusiv revenirea pescarilor reținuți în țara de origine.

Belov a confirmat faptul că protocolul a fost semnat pe canale diplomatice.

“După consultări îndelungate cu autoritățile executive competente, s-a decis transmiterea protocolului semnat către partea rusă, pe canalele diplomatice, astfel încât pescarii ucraineni să poată continua să recolteze resursele biologice acvatice din Marea Azov, în cadrul legal”, a declarat președintele Agenției de Stat pentru Pescuit din Ucraina.

Potrivit declarațiilor lui Belov, documentul conferă Ucraina o serie de avantaje, dintre care unul constă în alocarea unei cote de nouă mii de tone de pește. În același timp, cota pentru Federația Rusă a fost stabilită la șase mii de tone.

“În plus, protocolul prevede revenire pescarilor reținuți în țara de origine”, a spus oficialul ucrainean.

Conform protocolului, Marea Azov este mare internă a celor două state, iar în aceasta vor putea să pescuiască atât pescarii ruși, cât și cei ucraineni.

În octombrie 2018, un deputat ucrainean a întrerupt întâlnirea Comisiei privind Marea Azov, iar șefului delegației ruse i s-a interzis să intre în Ucraina.

Aproximativ o lună mai târziu, pe 25 noiembrie, navele Forțelor Navale ucrainene au organizat o provocare în Marea Neagră. După aceasta, pescarilor ucraineni din Marea Azov li s-a recomandat să se întoarcă în porturi.

Comentariu remnmilitaryblog.com: Dincolo de aspectul economic, protocolul încheiat între Federație Rusă și Ucraina are o importanță deosebită din punct de vedere politic. Astfel, documentul poate reprezenta un început pentru normalizarea situației tensionate din Marea Azov.

Escaladarea tensiunilor dintre cele două state a debutat în luna martie 2018, prin reținerea navei rusești Nord de către autoritățile ucrainene, pe fondul finalizării construirii de către Federația Rusă a Podului Crimeea peste Strâmtoarea Kerci.

Trebuie remarcat faptul că semnarea protocolului între cele două părți are loc în contextual denunțării de către Ucraina a câtorva zeci de acorduri și tratate bilaterale, în urma integrării Crimeii în Federația Rusă. Acest fapt arată că, în pofida disputelor declanșate în primăvara anului 2014, între Federația Rusă și Ucraina este loc pentru negocieri, în probleme de interes comun.

Documentul arată ca o concesie făcută de Federația Rusă, care recunoaște statutul Mării Azov de mare internă a celor două state, deși, în urma preluării Crimeii și construirii podului peste Strâmtoarea Kerci aceasta își poate revendica dreptul asupra mării. În același timp, autoritățile de la Moscova au acceptat alocarea pentru Ucraina a unei cote mai mari de pește din Marea Azov.

Trebuie remarcat și schimbul pescarilor reținuți, care poate reprezenta un semnal pentru un schimb de marinari între cele două părți, care să includă și marinarii militari ucraineni reținuți pe 25.11.2018. Însă, este puțin probabil ca acest lucru să se întâmple înainte de alegerile prezidențiale din 31 martie din Ucraina, deoarece ar putea fi înterpretat ca un avantaj pentru unul dintre candidați, respectiv actualul președinte, Petro Poroșenko.

Sursa: vz.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s