Zbor de cercetare efectuat în Marea Neagră de o dronă americană cu rază lungă de acțiune

Din monitorizarea datelor surselor occidentale de aviație rezultă că, pe 01.03.2019, un aparat de zbor fără pilot strategic de tip RQ-4B Global Hawk aparținând Forțelor Aeriene ale SUA a efectuat un zbor de cercetare, cu durata de mai multe ore, în apropierea Crimeii și a zonei Kuban din Ținutul Krasnodar.

Drona, cu numărul de bord 10-2043, a decolat de la Baza Aeriană Sigonella din insula italiană Sicilia și, începând cu ora 17.15 (ora Moscovei), a patrulat, timp de cinci ore, de-a lungul frontierei vestice și sudice a Crimeii, la sud de Strâmtoarea Kerci și în apropierea litoralului Ținutului Krasnodar. În total, aceasta a efectuat cel puțin patru treceri de la litoralul vestic al Crimeii și până la Soci.

În zona Sevastopolului, drona s-a apropiat la aproximativ 30 de kilometri de coasta Federației Ruse, iar în zona Strâmtorii Kerci și a localităților Novorossiysk și Tuapse la 40 de kilometri. Zborul a fost efectuat la o altitudine de 16.000 de metri.

Anterior, tot pe 01.03.2019, aceeași dronă, a efectuat un zbor de cercetare de șapte ore de-a lungul liniei de demarcație din Donbas, aflată sub controlul Kievului, la o altitudine de 15.500 de metri. Cu această ocazie, drona a trecut de șase ori, la o distanță de 37-60 de kilometri de granița comună a Ucrainei cu Regiunile Belgorod, Voronezh și Rostov din Federația Rusă.

Aparatul de zbor fără pilot RQ-4A Global Hawk are o greutate de 15 tone și o anvergură a aripilor de 40 de metri, putând patrula, timp de 30 de ore, la o altitudine de 18.000 de metri.

Zboruri similare de patrulare în apropierea frontierelor Federației Ruse de la Marea Neagră au fost executate de dronele americane pe 15 și 19 ianuarie, precum și pe 15 februarie. Misiunile au fost executate fie împreună cu avioane strategice de cercetare RC-135U ale Forțelor Aeriene ale SUA, fie cu avioane de cercetare navală P-8A Poseidon ale Forțelor Navale americane.

Surse: militarynews.ru, twitter.com.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s