Submarinul Krasnodar al Flotei ruse din Marea Neagră a trecut prin Strâmtoarea Bosfor

Potrivit unui material video prezentat de canalul Euronews, pe 15.03.2019, submarinul diesel-electric Krasnodar din cadrul Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN) a trecut din Marea Neagră în Marea Marmara, traversând Strâmtoarea Bosfor. Trecerea s-a realizat la suprafața apei, sub supravegherea unei vedete turcești.

Submarinul Proiect 636.3, clasa Varshavyanka, se îndreaptă spre Marea Mediterană, unde se va alătura Grupării navale operative a Forțelor Navale ale Federației Ruse. Krasnodar este cel de-al patrulea submarin de acest tip, intrat în dotarea FRMN în vara anului 2017. În timp ce se îndrepta spre locul de dislocare permanentă de la Sevastopol, submarinul a executat un atac cu rachete de croazieră Kalibr asupra teroriștilor de pe teritoriul Siriei.

În aceeași zi, după submarinul Krasnodar, prin Strâmtoarea Bosfor a trecut și distrugătorul Severomorsk, care a părăsit portul Sevastopol, după reparații planificate, îndreptându-se tot spre Marea Mediterană. După îndeplinirea de misiuni de luptă, distrugătorul se va îndrepta către Baza Navală – Severomorsk a Flotei de Nord, de unde a plecat în marș la începutul lunii iulie a anului trecut.

Comentariu remnmilitaryblog.com: Potrivit Convenției de la Montreux, care reglementează statutul Strâmtorilor Bosfor și Dardanele, submarinele aparținând statelor riverane Mării Negre, care au fost produse în Șantiere Navale din afara regiunii, pot trece prin strâmtorile turcești doar în momentul aducerii la bazele de dislocare permanentă sau în urma deplasării către facilitățile producătoare pentru reparații.

Probabil, pentru a putea traversa strâmtorile, autoritățile ruse au notificat Turcia despre deplasarea submarinului către Baltiysk, pentru efectuarea unor lucrări de reparații.

La plecarea și întoarcerea spre și dinspre Marea Baltică, submarinul va îndeplini misiuni în estul Mării Mediterane, în cadrul Grupării navale operative a Forțelor Navale.

Dispunând de șase submarine de acest tip, apreciez că Federația Rusă va începe un adevărat carusel al deplasării acestora prin Strâmtorile Bosfor și Dardanele.

În acest fel, s-a încheiat perioada de doi-trei ani în care submarinele nu s-au putut deplasa prin strâmtori. Acum, sub pretextul efectuării de lucrări de reparații și întreținere sau de modernizare, submarinele se vor mișca aproape liber din și spre Marea Neagră.

În acest context, în Marea Neagră vor putea fi aduse, prin rotație, și cele două submarine aflate în portul sirian Tartus, Veliky Novgord și Kolpino, care nu au ajuns încă în locul de dislocare permanentă.

Sursa: topwar.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s