Principalele diferențe dintre sistemele de rachete antiaeriene S-400 și S-500

Forțele Aerocosmice ale Federației Ruse se pregătesc pentru exploatarea noilor sisteme de rachete antiaeriene S-500 Prometheus. Ministrul rus al apărării, general de armată Serghei Șoigu, a anunțat că acestea vor fi livrate la trupe începând cu anul 2020. Noile sisteme vor fi exploatate în următorii 25 de ani și sunt destinate să înlocuiască sistemele de rachete antiaeriene S-400 Triumpf.  

Sistemul S-500 a fost dezvoltat, începând din anul 2012, pe baza sistemului S-400. O diferență evidentă între acestea va consta în bătaia racehetelor din dotare: în timp ce la S-400 aceasta este de 400 de kilometri, la S-500 va fi cu 100 de kilometri mai mare. S-400 Triumph a fost introdus în exploatare în anul 2007 și s-a plasat foarte bine pe piața internațională de armament. O serie întreagă de state așteaptă achiziționarea acestuia.

În ceea ce privește sistemul S-500 Prometheus situația este ceva mai complicată. În jurul acestuia există o mulțime de necunoscute.

“Caracteristicile sistemului S-500 nu au fost prezentate și de aceea este foarte greu de făcut o comparație cu sistemul S-400. Se știe doar că acesta va avea posibilitatea să lucreze împotriva țintelor din atmosferă, inclusiv a sateliților”, a declarat expertul militar independent, Anton Lavrov, pentru ziarul Vzgliad.

“În ceea ce privește racheta pentru S-400, se spune că bătaia acesteia este de 400 de kilometri, cu toate că a depășit această distanță. Racheta mult mai modernă pentru S-500 va avea nu numai o bătaie mai mare, ci și posibilități crescute de interceptare și o balistică mai avansată. Este vorba despre interceptarea rachetelor balistice și de croazieră. Pe lângă aceasta, racheta sistemului S-500 va putea lucra pentru interceptarea rachetelor balistice în cosmosul apropiat. Aceasta este tot ce se știe astăzi despre caracteristicile sale”, a menționat Aleksander Golts, un observator militar, pentru ziarul Vzgliad.

Sistemul S-500 Prometheus combină complexele de apărare antiaeriană, apărare antirachetă și apărare anticosmică. Cu alte cuvinte, spre deosebire de predecesorul său, S-500 poate rezolva, în același timp, mai multe misiuni, a informat anterior agenția Sputnik, bazându-se pe opiniile altor experți. În timp ce S-400 are toate rachetele de același tip, S-500 are, în containere separate, rachete cu diverse destinații.

Judecând după aceste date, Prometheus este o armă mult mai versatilă decât Triumpf. În același timp, acestea lucrează foarte bine împreună: S-400 rezolvă misiuni de apărare antiaeriană, iar S-500 de apărare antirachetă și apărare anticosmică. Se presupune că S-500 a fost conceput pentru distrugerea rachetelor balistice intercontinentale.

Cu toate acestea, noile sisteme vor fi capabile să lovească și ținte în spațiu, adică în cosmosul apropiat: sateliți pe orbita joasă și platforme orbitale. De asemenea, S-500 poate să distrugă ținte hipersonice, până la o viteză de cinci Mach.

Comentariu remnmilitaryblog.com: Înaintea trecerii la noile sisteme S-500 din anul 2020, în acest an, se va încheia procesul de dotare a Forțelor Aerocosmice ale Federației Ruse cu sisteme S-400. În total, acestea vor dispune de 56 de divizioane de rachete antiaeriene S-400, amplasate pe întreg teritoriul Federației Ruse. Zonele cel mai bine acoperite de acestea sunt, evident, zonele considerate cele mai expuse la un atac al adversarului, adică Regiunea Moscova, Peninsula Crimeea și Regiunea Kaliningrad.

În prezent, în Crimeea sunt dislocate, două regimente de rachete antiaeriene, dispuse la Sevastopol și Feodosia, care au, în total, cinci divizioane de complexe S-400. Regimentul 12 Rachete Antiaeriene – Sevastopol are două divizioane la Sevastopol și Evpatoria, în timp ce Regimentul 18 Rachete Antiaeriene – Feodosia are trei divizioane de acest tip, la Feodosia, Dzhankoy și Kerci. Ultimele divizioane, dislocate la Dzhankoy și Kerci, a fost operaționalizate după incidentul ruso-ucrainean din 25.11.2018.

Noile sisteme de rachete antiaeriene S-500 nu vor înlocui sistemele S-400, ci vor fi complementare, lucrând în comun cu acestea.

Sursa: vz.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s