O grupare navală a NATO se pregătește să intre în Marea Neagră

Canalul de televiziune CNN Turk a anunțat, pe 28.03.2019, că nave de luptă ale Grupării Navale Permanente a NATO (SNMG-2/Standing NATO Maritime Group) se îndreaptă spre acvatoriul Mării Negre.

Potrivit acestuia, navele traversează Strâmtoarea Dardanele, iar în perioada următoare vor traversa Marea Marmare în direcția Strâmtorii Bosfor. Se estimează că navele vor întra în Marea Neagră în jurul orei 18.00 (ora Moscovei).

În compunerea grupării navale a NATO se află nava amiral a acesteia, distrugătorul olandez Evertsen, fregata canadiană Toronto, fregata spaniolă Santa Maria, fregata turcă Gelibolu și nava auxiliară franceză Var.

Fregatele canadiană și spaniolă, după patrularea grupării în Marea Neagră, pe 01.04.2019, vor intra în portul ucrainean Odesa.

Pe 14 martie, în Marea Neagră a intrat și dragorul francez Capricorn, care a făcut, de asemenea, o escală de trei zile la Odesa.

De la începutul crizei din estul Ucrainei, în Marea Neagră intră în mod regulat nave aparținând Forțelor Navale ale SUA și altor state membre NATO.

Potrivit Convenției de la Montreux din anul 1936, navele statelor neriverane pot să stea în acvatoriul Mării Negre cel mult 21 de zile.

În ianuarie și februarie anul curent, în Marea Neagră s-a aflat distrugătorul American Donald Cook. Potrivit Centrului Național de Conducere a Apărării Federației Ruse, distrugătorul a fost monitorizat de forțe ale Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN).

Comentariu remnmilitaryblog.com: De la incidentul ruso-ucrainean din zona Strâmtorii Kerci din 25.11.2018, este prima grupare navală a NATO, care intră în Marea Neagră. Anterior, în regiune s-au mai aflat nave de luptă ale NATO, dar acestea au desfășurat doar misiuni individuale.

Cu siguranță că gruparea va fi monitorizată cu toate categoriile de mijloace aparținând FRMN (terestre, navale și aeriene).

Partea rusă se teme de o nouă provocare a Forțelor Navale ucrainene în zona Strâmtorii Kerci, cu spijinul navelor de luptă ale NATO.

Sursa: militarynews.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s