Submarinul Veliky Novgorod al Flotei ruse din Marea Neagră a sosit la Sevastopol

Departamentul asigurare informațională al Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN) a anunțat că, pe 29.03.2019, submarinul Veliky Novgorod a sosit la Sevastopol, pentru prima dată de la introducerea în dotarea flotei. Anterior, echipajul submarinului a îndeplinit misiuni în Marea Mediterană.

“Astăzi, la Sevastopol, s-a desfășurat ceremonia de întâmpinare a submarinului diesel-electric Veliky Novgorod, după efectuarea transferului și îndeplinirea de misiuni în Marea Mediterană. Anterior, submarinul a traversat strâmtorile de la Marea Neagră, Dardanele și Bosfor. Este pentru prima dată când submarinul ajunge în orașul erou Sevastopol, după întroducerea acestuia în dotarea FRMN”, se arată în comunicatul de presă.

La ceremonia condusă de comandantul FRMN, viceamiral Aleksandr Moiseev, au participat conducerea și veteranii marii unități de submarine, reprezentanți ai oficialităților locale și rudele membrilor echipajului.

“Comandantul submarinului, căpitan rang II Serghei Ryabishchenko, i-a raportat comandantului flotei despre îndeplinirea misiunilor încredințate. În perioada în care s-a aflat în zona maritimă îndepărtată, submarinul a îndeplinit misiuni în cadrul Grupării navale operative a Forțelor Navale din Marea Mediterană, lansând rachete cu complexul Kalibr-PL asupra unor obiective ale teroriștilor de pe teritoriul Siriei”, au precizat reprezentanții FRMN.

Submarinul Veliky Novgorod este ultimul din cele șase submarine Proiect 636.3 construite la Șantierul naval al Amiralității din Sankt Petersburg pentru FRMN. Acesta este destinat pentru lupta cu navele de suprafață și submarinele, plantarea de mine și executarea cercetării. Seria de submarine din care face parte și Veliky Novgorod se remarcă prin complexul inertial de navigație, sistemul de ultimă generație de conducere și informații de luptă și armamentele moderne de torpile și rachete.

Comentariu remnmilitaryblog.com: Din seria de șase submarine noi Proiect 636.3, FRMN le-a păstrat pe ultimele două, Kolpino și Veliky Novgorod, în estul Mării Mediterane, respectiv în portul Tartus. Din cauza prevederilor Convenției de la Montreux, care reglementează statutul Strâmtorilor Bosfor și Dardanele, în cazul în care ar fi intrat în Marea Neagră, acestea nu mai puteau ieși o perioadă de câțiva ani, până la nevoia de reparații la Șantierul naval care le-a produs. Astfel, deși submarinul a fost introdus în dotarea FRMN în luna octombrie 2016, acesta a fost adus abia acum la Sevastopol.

Venirea submarinului în Marea Neagră a fost facilitate de ieșirea unui alt submarin de acest tip, Krasnodar, care îndeplinește acum misiuni în estul Mării Mediterane. În prezent, patru submarine (Novorossiysk, Rostov pe Don, Stary Oskol și Veliky Novgorod) se află în Marea Neagră, iar alte două (Krasnodar și Kolpino) sunt la Tartus.

Datele principale despre submarinul B-268 Veliky Novgorod:

– Conducere: Cpt.rang II Serghei Ryabishchenko (anterior Cpt.rang II Konstantin Petrenko);

– Număr de bord: neidentificat;

– Constructor: Șantierul naval al Amiralității din Sankt Petersburg (număr de uzină 01674);

– Începerea construcției: 30.10.2014;

– Lansarea la apă: 18.03.2016;

– Introducerea în înzestrarea FRMN: 26.10.2016;

– Alte date de interes:

    – submarinul a participat la Parada Navală Principală, în 2017, la Kronștadt;

    – pe 10.08.2017, a început, împreună cu submarinul B-271 Kolpino, transferul interflote din Marea Baltică spre locul de dislocare permanentă de la FRMN;

    – pe 14.09.2017, aflat în estul Mării Mediterane, a lansat o salvă de rachete de tip Kalibr asupra unor obiective importante ale grupării teroriste ISIL în Siria. Ținte ale acestora au fost puncte de comandă, centre de transmisiuni și, de asemenea, depozite de armament și muniții ale luptătorilor ISIL în raioanele controlate de aceștia, la sud-est de localitatea Deir ez Zor. Datele de control obiectiv au confirmat distrugerea tuturor țintelor planificate.

Surse: tass.ru, tvzvezda.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s